Ptolemej X Aleksandar I

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ptolemej X Aleksandar I, ostaci biste, koja prikazuje kralja sa stilizovanim ureom iznad čela, faraonskim znamenjem u obliku kobre. Danas se čuva u Luvru.

Ptolemej X Aleksandar I (grč. Πτολεμαῖος Ἀλέξανδρος) bio je kralj helenističkog Egipta iz dinastije Ptolemejida. Vladao je u dva navrata, prvi put od 110. do 109. god. pre n. e, drugi put od 107. do 88. god. pre n.e.

Bio je sin Ptolemeja VIII Fiskona i Kleopatre III. Njegova prva vladavina počela je 110. pre n.e. kada je Kleopatra III svrgnula svog starijeg sina Ptolemeja IX Latira. Kleopatra je tada dovela na presto Ptolemeja Aleksandra kako bi mogla da vlada kao dominantni savladar u odnosu na svog sina. Ipak, već 109. Ptolemej IX se vratio na presto.

Ptolemej X Aleksandar I je po drugi put zauzeo presto 107. godine pre n. e. ponovo na račun brata Ptolemeja Latira. Kleopatra III je opet bila savladarka svog sina sve dok Ptolemej Aleksandar nije naredio njeno pogubljenje 101. god. pre n. e. Tada je Ptolemej X Aleksandar I uzeo za suprugu svoju bratičinu Bereniku III, ćerku Ptolemeja Latira.

Ptolemej X Aleksandar I poginuo je u građanskom ratu 88. god. pre n. e. kada prestola se ponovo dokopao njegov brat Ptolemej IX Latir.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]