Pro-life pokret

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pro-life demonstracije u Londonu.
Spomen-obilježje pobačenoj djeci u Poljskoj.

Pro-life pokret (lat. pro=za, eng. life=život) društveni je i politički pokret, koji se zauzima za poštivanje i zaštitu vrijednosti ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Glavno djelovanje je protivljenje pobačaju, te protivljenje eutanaziji, kloniranju, smrtnoj kazni, manipulaciji nad ljudskim embrijima i sl. Pro-life pokret promiče vrijednosti obitelji, braka, majčinstva i poštivanje starijih i hendikepiranih osoba.

Zagovornici pro-life pokreta smatraju, da ljudski život počinje začećem. Zalažu se, da ljudsko biće dobije pravni status osobe od trenutka začeća. Također, zalažu se, za pravnu zaštitu od začeća do prirodne smrti i za poništenje zakona, koji omogućuju pobačaj i eutanaziju.

Pro-life pokret uglavnom podupiru kršćani (katolici, pravoslavni i konzervativni protestanti) te manje grupe Židova i hindusa. Katolička Crkva i sve Pravoslavne Crkve protive se pobačaju u svim okolnostima.

U SAD-u u ranim 70.-im godinama 20. stoljeća, protiv pobačaja bili su katolički biskupi i elitni odvjetnici, političari i liječnici. Nakon sudskog procesa Roe protiv Wadea, 1973. godine, pro-life pokret u SAD-u postao je masovan. Na godišnjicu sudskog procesa Roe protiv Wadea, 22. siječnja svake godine ispred zgrade Vrhovnog suda u Washingtonu održavaju se prosvjedi na kojima se okupi oko 200.000 ljudi.

U Francuskoj, pro-life pokret nastao je 1971. godine. Predvodio ga je pedijatar i genetičar Jérôme Lejeune, koji je otkrio povezanost bolesti s kromosomskim nepravilnostima. Bio je prijatelj pape Ivana Pavla II. i nakon smrti 1994. godine, kandidat je za sveca.

U Madridu okupilo se milijun ljudi 17. listopada 2009. godine na prosvjedu protiv legalizacije pobačaja.

Postoje i zagovornici pobačaja, koji se zovu pro-choice pokret.

Unutarnje poveznice

[uredi | uredi kod]