Preobraženjska crkva (Sentandreja)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Koordinate: 47° 40′ 17″ SGŠ, 19° 4′ 41″ IGD

Preobraženjska crkva u Sentandreji

Naziv crkve Preobraženjska crkva
Lokacija Sentandreja
Mađarska
Izgrađena 17411746.

Preobraženjska crkva ili Tabačka crkva je jedan od pravoslavnih hramova Srpske pravoslavne crkve u Sentandreji. Crkva pripada Budimskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve.

Crkva je posvećena Preobraženju Gospodnjem.

Preobraženjska crkva je imala veliki kultni ugled među vernicima Sentandreje i okoline — njena „slava“ na dan Preobraženja (19. avgust) crkvena je slava Sentandreje. Ta tradicija se i danas održava. Preobraženska liturgija je simboličan sabor malobrojnih Srba u ovim krajevima.

Istorijat[uredi | uredi kod]

Preobraženjska ili Tabačka crkva izgrađena je u razdoblju 17411746. Po predanju, na datom mestu stajala je crkva brvnara podignuta krajem 17. veka. Svoj drugi, „narodski“, naziv crkva je dobila po tabadžijama, srpskim zanatlijama koji su „tabali“ vunu.

Iz osamdesetih godina 18. veka potiče njen visoki zvonik. Bogati ukras na zapadnoj fasadi, izveden u kamenu i malteru, približava se prolaznom stilu između baroka i klasicizma.

Ikonostas u crkvi su ikonopisali ruski zografi iz „drevnog Kijeva“, a danas se smatra jednim od najvelelepnijih ikonostasa u srpskoj umetnosti druge polovine 18. veka.

Arhitektura[uredi | uredi kod]

Preobraženjska crkva, po svojim arhitektonskim, slikarskim i primenjeno-umetničkim obeležjima baroka, rokokoa i neoklasicizma, po usklađenom odnosu i prožimanju tih obeležja, kao uspelog vida njihove simbioze, prvorazredni je spomenik srpske umetnosti 18. veka.

Zbirka slika[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]