Prem, Ilirska Bistrica

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Prem

Prem (slov. i njem.) - Primano (tal.) je naselje na Krasu u slovenskoj Općini Ilirskoj Bistrici. Prem se nalazi u pokrajini Notranjskoj i statističkoj regiji Notranjsko-kraškoj. Mjesto je dobilo ime po rimskom castrumu Castra Prima.

Prem
Koordinate: 45°36′N 14°11′E / 45.600°N 14.183°E / 45.600; 14.183
Država:  SLO Slovenija
Pokrajina: Notranjska
Regija: Notranjsko-kraška
Općina Ilirska Bistrica
Visina 475 m
Stanovništvo (2002.)
 - Naselje 184
Karta
Prem na karti Slovenije
Prem
Prem

Geografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Prem je kraško naselje na vrhu brežuljka Birkini iznad rječice Reke-Timave smješteno 7 km sjeverno od Ilirske Bistrice na cesti Rijeka-Ljubljana. Od Prema vodi 12 km lokalne ceste prema jugu do Obrova koji se nalazi na cesti Rijeka-Trst. Okolna brda su: Reber, 505 m; Vintarjev vrh, 509 m; Buben, 407 m.

Spomenici i znamenitosti[uredi - уреди | uredi kôd]

Crkva sv.Helena[1] se nalazi u blizini kaštela (Grad Prem) iz XIII. st.

Pri kraju XIV. st. kaštel Prema je u vlasništvu feudalaca iz Devina (Duino), neko vrijeme vazala Akvilejske patrijaršije (Patriarcato di Aquileia; 1395. se ugasila loza Devinskih grofova s Hugom di Duino (prvi austrijski kapetan Trsta) i prelazi u vlasništvo Habsburgovaca.

Od 1840. kaštel je sjedište suda i administrativnog distrikta. Njegov posljednji vlasnik bio je od 1927. tršćanski liječnik Bruno Zucculin.

Kaštel Prem

Nakon rata je nacionaliziran i od 1970. su se vodili restauratorski radovi pa je pristupačan posjetiocima.

Bliža povijest[uredi - уреди | uredi kôd]

Za vrijeme habsburške vladavine Prem je bio samostalna općina.

Prem je pripadao Kranjskoj (Carniola) i kao općina je pripadao distriktu Ilrske Bistrice. Nakon pada AU prema Londonskom ugovoru iz 1915. Prem, kao i čitava Julijska pokrajina, dolazi pod Kraljevinu Italiju kada je općina priključena okrugu Volosko-Opatija provincije Istre. Od 1924. kada je po Rimskom ugovoru Slobodna Država Rijeka ukinuta i anektirana Italiji i formirana provincija Rijeka naselja Gornja Bitnja, Dolnja Bitnja kao i općine Janeževo Brdo), Čelje), Kilovče, Ratečevo Brdo) i Smrje ulaze u sastav općine Villa del Nevoso.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi kôd]

Prema popisu stanovništva iz 2002. godine naselje je imalo 184 stanovnika.[2]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]