Smrje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Smrje
Koordinate: 45°35′N 14°11′E / 45.583°N 14.183°E / 45.583; 14.183
Država:  SLO Slovenija
Pokrajina: Notranjska
Regija: Notranjsko-kraška
Općina Ilirska Bistrica
Visina 467,5 m
Stanovništvo (2002.)
 - Naselje 122
Karta
Smrje na mapi Slovenije
Smrje
Smrje

Smrje je naselje na Krasu u slovenskoj Općini Ilirskoj Bistrici. Smrje se nalazi u pokrajini Notranjskoj i statističkoj regiji Notranjsko-kraškoj.

Geografija

[uredi | uredi kod]

Smrje su zbijeno naselje na rubu Brkina iznad rijeke Reka, na sljemenu između Smrskim i Brejščkovim potokom kraj ceste Rijeka-Postojna između Ilirske Bistrice i Pivke.

Njive i livade su u slivu Brejščkovog potoka i na stožastoj uzvisini Javorščici (469 m) južno od naselja. Strmijie padine su zapuštene, zarsle površine. Padine prema Brkinima su obrasle šumom.

Znamenitosti

[uredi | uredi kod]
  • U naselje spada i nekadašnji mlin kraj Bridovcuža s ustavom na rijeci Reki i 'Novakova domačija' s dobro sačuvanom kućom izgrađenom 1856. i mlinom, ranije izgrađenim. Mlin stoji u bližini riječne pilane. Do nje je doveden kanal - mlinščica, u kojem je bilo moguće regulirati protok vode.
  • Podružna crkva sv. Ivana Krstitelja je izgrađena 1644. Masivni obod glavne lađe je iz XVII. st. počiva na širokim pilastrima kvadratnog tlocrta. Glavni klasicistički kameniti oltar iz 1800. dopunjuju kvalitetni kipovi, koji su pripisani riječkoj kamenorezačkoj radionici Capovilla. Slika Isus u Jordanu je djelo A. Herrleina iz 1799. g. Vrh zvonika iz kamenih voluta je iz početka 19. st.

Stanovništvo

[uredi | uredi kod]

Prema popisu stanovništva iz 2002. godine naselje je imalo 122 stanovnika.[1]

Reference

[uredi | uredi kod]