Preah Ko

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Angkor
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Preah Kô1.JPG
 Kambodža
Registriran: 1992. (16. zasjedanje)
Vrsta: kulturno dobro
Mjerilo: iii, iv, vi
Ugroženost: 1992. – 2004.
Referenca: UNESCO

Preah Ko (kmerski za "Sveti bik") je najstariji kmerski hram u distriktu Roulos (druga dva su Bakong i Lolei) iz 9. stoljeća u Angkoru, Kambodža. Izgradio ga je kralj Indravarman I. i posvetio Šivi i kraljevskoj obitelji Kmerskog Carstva 879. godine. On je bio prvi od kraljevskih hramova prijestolnice Hariharalaya, prije nego je prijestolnica prebačena 15 km južnije u novoosnovani Yasodharapura (danas Angkor). Hram je ime dobio po skulpturi od pješčenjaka koja predstavlja Nandija, jedno od utjelovljenja Šive u obliku bika[1].

Preah Ko se sastoji od šest tornjeva od opeke koji su organizirani u dva reda po tri tornja, svaki zajedničkoj platformi od pješčenjaka. Svi su okrenuti prema istoku, a središnji prednji je najviši i posvećen je kralju Jayavarmanu II., osnivaču Kmerskog Carstva i Indravarmanovom stricu. Njemu lijevo je toranj Prithivindreshvara, kraljevog oca, dok je desno toranj Rudreshvara, njegovog djeda. Tri stražnja tornja su posvećena njihovim ženama. Na središnjem se nalaze bareljefi s figurama Šive.

Njemačka vlada je financirala obnovu tornjeva Preah Koa 1990-ih, a od 1992. godine on je, kao dio Angkora, na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Preah Ko na art-and-archeology.com ((en)) Preuzeto 10. srpnja 2011.

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]