Razlike između izmjena na stranici "Botanika"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Obrisana 4 bajta ,  prije 9 godina
m/м
razne ispravke
m/м (r2.7.1) (robot Dodaje: bn:উদ্ভিদবিজ্ঞান)
m/м (razne ispravke)
 
Tradicionalno, botaničari su istraživali sve organizme koji nisu bili označeni kao [[životinje]] (na primer, svi oni koji vode sesilan način života, vrše fotosintezu). Napredak u poznavanju ovih „specijalnih" organizama, naročito [[mikroorganizmi|mikroorganizama]], doveo je do odvajanja zasebnih grana od botanike - u prvom redu [[mikrobiologija|mikrobiologije]] i [[mikologija|mikologije]]. Još uvek je, međutim, široko rasprostranjena praksa opisivanja ovih ne-biljnih organizama u uvodnim kursevima botanike.
 
 
== Istorija botanike ukratko ==
 
Među prvim botaničkim radovima, napisanim oko 300.god. pne., su i dva velika [[Teofrast]]ova dela - ''Istorija biljaka'' i ''Uzroci biljaka'' (tj. Priroda biljaka) - u kojima je opisao mnogo vrsta kao i njihovu primenu. Rimski lekar [[Dioskorides]] je dopunio Teofrastove spiskove biljaka i više pažnje posvetio upotrebi lekovitih biljaka. Ove knjige su tokom antičkih vremena bile najvažniji doprinos botanici, i na njih su se oslanjali istraživači i lekari i tokom Srednjeg veka. Sa „otkrićem" Novog Sveta, počinje i dalji razvoj botanike, jer su Evropljani došli u kontakt sa potpuno nepoznatim vrstama. Ključne tačke u razvoju botaničke misli su i [[Line]]ov sistem binomijalne [[nomenklatura|nomenklature]] i pokušaj [[klasifikacija|klasifikacije]] biljaka na osnovu građe cvetova, otkriće [[ćelija|ćelije]], [[Čarls Darvin|Darvinovo]] uspostavljanje [[teorija evolucije|teorije evolucije]], otkriće biljnih hormona, razviće genetike i molekularne biologije krajem 20. veka. Paralelno sa obogaćivanjem botaničkog znanja, došlo je i do značajnog unapređenja metodologije istraživanja, zahvaljujući razvoju tehnike i tehnologije.
 
 
== [[Metod]]e istraživanja u botanici ==
 
Botanika se koristi kako posmatranjem, tako i komparativnim, istorijskim i eksperimentalnim metodama. Neke od ovih metoda su: sakupljanje i pohranjivanje biljnog materijala u [[herbarijum]]e, posmatranje u prirodnim i veštačkim uslovima, [[eksperiment]] u prirodi i botaničkoj laboratoriji, matematička obrada dobijenih podataka.
 
== Botaničke discipline ==
 
* [[morfologija]] i [[anatomija]] biljaka
* [[sistematika]] biljaka
177.192

izmjene

Navigacijski meni