Razlike između izmjena na stranici "Šesnaest kraljevstava"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 1.636 bajtova ,  prije 9 godina
== Kratki historijski pregled ==
 
Prije perioda Šesnaest kraljevstava je nad tadašnjim [[Kinesko Carstvo|Kineskim Carstvom]] vlast držala dinastija Jin. Među njenim članovima su, međutim, izbili žestoki sukobi za vlast kasnije poznati kao [[Rat Osam prinčeva]] (291 - 307), a koji su za posljedicu imali opustošenje velikih dijelova sjeverne Kine, na koje su se doselili Wu Hu nomadi, dijelom da bi služili kao najamnici u vojskama zaraćenih prinčeva. Jedan od njihovih vođa, [[Liu Yan (Han Zhao)|Liu Yan]], koji je kao vazal vladao [[Xiongnu]]ima u današnjoj provinciji [[Shanxi]], je godine 304. iskoristio slabost kineske vlasti kako bi proglasio nezavisnost i osnovao državu [[Han Zhao]], koje se smatra prvim od Šesnaest kraljevstava. Dinastija Jin ne samo da nije uspjela ugušiti ovu pobunu, nego je Liu Yan, prije svega koristeći vojnički talent [[Shi Le]]a, vazalnog vojskovođe iz naroda [[Jie (narod)|Jie]], njoj nanio [[Katastrofa kod Yongjie|katastrofalni poraz kod Yongjie]], a koji je za posljedicu imao gubitak prijestolnice [[Luoyang]], a nekoliko godina kasnije i [[Chang'an]]a. Dva cara su zarobljena i kasnije likvidirani, a preživjeli članovi dinastije su se povukli na jug gdje su osnovali tzv. Istočnu dinastiju Jin. Odatle će sljedećih nekoliko decenija pokušavati povratiti vlast nad sjevernom Kinom, ali bez nekih većih ili trajnijih rezultata.
 
Država Han Zhao, međutim, nije uspjela nametnuti svoju hegemoniju drugim Wu Hu narodima i entitetima, uključujući Shi Lea koji je godine 329. uništio Han Zhao i osnovao državu [[Kasniji Zhao]], prvu koja je, iako privremeno i uz mnogo nasilja, uspjela ujediniti nekadašnja carska područja sjeverne Kine. Shi Leove metode vladavine su, međutim, izazvale omraženost Jiea kako među drugim Wu Hu narodima, tako i među na sjeveru preostalim [[Han Kinezi|Kinezima]] koji su postali njegovi podanici. Shi Leova smrt i krvava borba za vlast među njegovim nasljednicima je dala priliku kineskom velikodostojniku [[Ran Min]]u da 350. preuzme vlast, osnuje državu [[Ran Wei]] i otpočne kratkotrajni, ali krvavi [[Wei-Jie rat|rat]] protiv Jiea u kome je taj narod gotovo istrijebljen, i koji se smatra jednim od prvih zabilježenih [[genocid]]a u svjetskoj historiji.
 
Ran Wei, međutim, nije imala snage da se suprotstavi drugim Wu Hu narodima, prije svega [[Xianbei]]ma na sjeveroistoku, koji su osnovali državu [[Raniji Yan]], kao i [[Di (narod)|Dijevima]] sa zapada koji su osnovali državu [[Raniji Qin]]. Između ta dva entiteta se sljedećih nekoliko decenija vodila borba za prevlast nad sjevernom Kinom. Na kraju je kao pobjednik iz te borbe, koristeći dijelom i unutrašnje sukobe u Ranijem Yanu, izašao [[Fu Jian II|Fu Jian]], vladar Ranijeg Qina, koji je godine 370. uništio i anektirao Raniji Yan, a do godine 376. pokorio ne samo područje Sjeverne, nego i dio Jugozapadne Kine.
 
== Izvori ==

Navigacijski meni