Robert Napier – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
Red 50: Red 50:
[[fr:Robert Napier (1er baron Napier de Magdala)]]
[[fr:Robert Napier (1er baron Napier de Magdala)]]
[[hr:Robert Napier]]
[[hr:Robert Napier]]
[[it:Robert Napier]]
[[it:Robert Napier, I barone Napier di Magdala]]
[[pl:Robert Napier]]
[[pl:Robert Napier]]
[[sv:Robert Napier, 1:e baron Napier av Magdala]]
[[sv:Robert Napier, 1:e baron Napier av Magdala]]

Verzija na datum 26 mart 2011 u 02:09

Robert Cornelis Napier
Robert Cornelis Napier, 1. Barun Napier od Magdale
Biografski podaci
Datum rođenja 6. decembar 1810
Mjesto rođenja Colombo, Šri Lanka
Datum smrti 14. januar
Mjesto smrti London, Velika Britanija
Nacionalnost Englez
Titule feldmaršal, barun
Vojna karijera
Godine u službi 1828 do 1890
Ratovi britanski kolonijalni ratovi; Indija, Kina, Etiopija
Vojska vojska
Rod vojske Pješaštvo

Robert Cornelis Napier, 1. Barun Napier od Magdale (Colombo, Šri Lanka 6. decembar 1810 - London, 14. januar 1890) bio je britanski feldmaršal, za vrijeme britanskih kolonijalnih ratova u 19. vijeku.

Biografija

Robert Napier rođen je obitelji artiljerijskog-majora u tadašnjem Cejlonu. Njegov otac je poginuo uprvo te godine kad se Robert rodio na Javi. Mali Napier je već 1824 poslan u vojnu školu - Britanske istočnoindijske kompanije u Englesku (Addiscome / Surrey). Sa 18 godina, 1828 se pridružio u Britanskoj Indijskoj vojsci - Bengalskim inžinjercima. Između 1845 i 1846 borio se protiv Sika za takozvanog Prvog rata sa sikima. Sudionik je bitaka kod Mudkija, Ferozeshaha, Sobraonaja i Gujarata. Za vrijeme Drugog rata sa sikima, zapovjedao je opsadom Multana i borio se u Bitci kod Gujrata.

Godine 1852 je komandirao je jedinicama u pohodu na sjeverozapadne indijske odmetnute provincije. Nakon tog je kao komandant štaba Jamesa Outrama, sudjelovao u gušenju Sipajskog ustanka (Indijski narodni ustanak 1857-58). Tijekom tih borbi je ranjen, nakon tog je unaprijeđen je u čin brigadira.

Napier je 1860 kao komandant divizije pod komandomm Sir Jamesa Hope Granta vodio anglo-francusku vojnu ekspediciju za vrijeme Drugog opijumskog rata u Kini.

Nakon smrti Lord Elgina 1863 Napier je vršio funkciju potkralja Indije. Tad je unaprijeđen za komandanta Britanske indijske vojske sa sjedištem u Bombaju.

U augustu 1867 Napier je kao general pukovnik, određen za komandanta tajne vojne ekspedicije na Abesiniju. Ona je poduzeta nakon Etiopskog diplomatskog sukoba s Britanijom, kad je car Tevodros II Etiopski zatvorio kao taoce veći broj britanskih diplomata i građana u svojoj planinskoj utvrdi Magdala. Ekspedicijske snage koje je vodio Napier uspjele su se probiti od crvenomorske obale preko planinskih puteva Etiopske visoravni (644 km) do Magdale i nakon bitke sa snagama odanim caru Tevodrosu osloboditi sve zarobljenike 1868 Za uspjeh u ovoj misiji, nagrađen je plemićkom titulom Barun Napier od Magdale i ordenom Reda od Batha.

Od 1870-1876 Napier je bio na dužnosti vrhovnog komandanta britanskih snaga u Indiji| od 1876 je guverner Gibraltara. Godine 1882 vraća se u Britaniju, tad je unaprijeđen u čin feldmaršala. Od 1886 - 1890 vršio je počasnu dužnost komandanta straže (Constable od Tower of London) u londonskom Toweru.

Robert Napier Cornelis umro je 14. januara 1890 u Londonu, pokopan je u kripti Katedrale sv. Pavla u Londonu. Za svog života dobio je najviša britanska odlikovanja Orden reda Bath, Orden Indijske zvijezde, Orden Indijskog carstva.

Bibliografija