Razlike između izmjena na stranici "Japanci"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 65 bajtova ,  prije 7 godina
m/м
Bot: popravljanje preusmjeravanja
m/м (uklonjena kategorija Japan; dodana kategorija Društvo u Japanu pomoću gadgeta HotCat)
m/м (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
[[Datoteka:Jimmu_tenno.jpg|frame|Jimmu Tenno, u japanskom mitu prvi je car i utemeljitelj dinastije.]]
 
'''Japanci''' su narod nastanjen u Japanu na sjeverno-pacifičkim otocima [[Honshu]], [[Hokkaidō|Hokkaido]], [[Kjūshū|Kyushu]] i [[Shikoku]]. Na otocima živi preko 120,000.000 pripadnika ovog etno-lingvistički izoliranog naroda, ali oni su popisani u još 38 država. Najviše ih ima van [[Japan]]a u: Sjedinjenim Državama (1,340,000), [[Južna Koreja|Južnoj Koreji]] (952,000), [[Brazil]]u (403,000), [[Peru]]u (129,000), i u ostalim državama po nekoliko desetaka tisuća; na Falklandskom otočju (20 pripadnika). Japanci su sebe i svoj jezik kroz povijest razvijali bez nekih utjecaja sa strane, što ih po kulturi, običajima i jeziku čini različitima od ostalih skupina.
 
== Nastanak japanskog naroda (rana povijest) ==
Kultura Japanaca odvijala se samostalnije nego ona na susjednoj Koreji, gdje je bila pod znatnim utjecajem Kine. [[Ainu]] su još u VII. stoljeću naseljavali cijeli Honshu (Hondo) i otoke sjeverno od njega, tek su ih u kasnijim stoljećima otuda otjerali preci suvremenih Japanaca, koji su se na Hokkaidu učvrstili tek u XIX. stoljeću. Pošto je Japansko otočje izolirano, a nemaju rude (koja je na njega došla dosta kasno), ovdje možemo govoriti tek o kamenom, kameno-brončanom i brončano-željeznom dobu. Bronca nije imala samostalnog razdoblja pretpovijesne kulture. Godine [[1931]]. otkriveno je na južnom Honshu grubo tesano oruđe zajedno s kostima izumrlih slonova [[Elephas antiquus]] i [[Loxodonta namadicus]], ostaci pripadaju bez sumnje kulturi naroda [[Ainu]]. Tek novim useljavanjem na južni Honshu javlja se kultura [[yayoi]], čije je žarište Kyushu i južni Honshu, gdje su nađene hrpe ljusaka. Ovaj narod sadio je proso i rižu, a poznavali su i pitome konje i svinje. Pljosnatih četverobridnih sjekira ima posvuda. Najstariji brončani predmeti uvezeni su iz Kine u ranom razdoblju Han, odnosno u posljednjim stoljećima prije nove ere. Glineno posuđe je po obliku i ornamentima jednostavnije od keramike jômon, tehnički savršenije i srodno korejskoj. Narodi Yayoi, bez sumnje iz južne Koreje, porijeklom je s južno-kineske obale.
 
Japansko legendarno doba počinje [[660-e pne.|660. pne.]], kada je [[Jimmu Tennô]], potomak božice sunca i predak carske kuće osnovao prijestolnicu na Hondo, ono je potrajalo (službeno) do [[400]]. n.e.
 
== Život i običaji ==
 
== Poznati Japanci ==
* [[Hirobumi Itō|Ito Hirobumi]]. državnik (1841–1909)
* [[Ryūnosuke Akutagawa|Ryunosuke Akutagawa]]. književnik (1892-1927)
{{Commonscat|People of Japan}}
 
64.473

izmjene

Navigacijski meni