Honshu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Koordinate: 36° 18′ 44" SG Š, 138° 44′ 15" IGD

Ostrvo Honšu na mapi Japana.

Honšū (本州 prevedeno: glavno kopno) je najveći otok Japana. Na sjeveru je razdvojen morskim putem Tsuragu od otoka Hokkaido, u jugu kroz japansko unutarnje more od otoka Shikoku. Na jugo-zapadu se nalazi otok Kyushu, razdvojen morskim putem Shimonoseki. Honšu je sedmi otok po veličini na svijetu i 2. po naseljenosti, odmah iza Jave. izložen je čestim potresima, među kojima je jedan od najgorih je bio Veliki Kanto potres, 1923, u regiji Kantō, kada su uništeni Tokio, Yokohama i okolica.

Honšu je sa ostalim većim japanskim otocima (Hokkaido[Kriva transliteracija] , Kyushu[Kriva transliteracija] i Shikoku[Kriva transliteracija] ) povezan tunelima i mostovima. Tri nova mostovska sistema povezuju preko unutarnjeg mora Honšu i Šikoku (mostovi Akashi-Kaikyo i Ohnaruto; Shin-Onomichi; Innoshima, etc.)

Najveći gradovi su: Tokyo (glavni grad Japana), Yokohama, Osaka, Nagoya, Kobe, Kyoto, Akita, Sendai, Fukushima, Niigata i Hiroshima i kulturni centri Nara i Kamakura.

Otok je značajan proizvođač riže, agrikulturna područja su u ravnicama Kanto i Nobi, a uzgaja se riža i drugo povrće. Niigata je veliki centar poljoprivrednog kraja. Područje Yamanashija glavni je voćarski centar, dok se Aomori ističe po proizvodnji jabuka.

Geografija i klima

[uredi | uredi kod]

Honshu je odprilike 1.300 km dug, a širok je od 50 do 240 km. Površina otoka je 230.500 km², što je otprilike 60% površine cijelog Japana. Dužina obale je 5.450 km. Najveći vrh je Fuji sa 3.776 m.

Regija je vrlo plodna. Ima dosta rijeka, među njima je i Shinano, najduža rijeka Japana. Klimatske zone su od hladne na sjeveru do subtropske na jugu otoka.

Honshu je brdovit, a vulkani su vrlo aktivni. Erupcije vulkana i zemljotresi su vrlo česti. Veliki Kanto-Zemljotres (140.000 mrtvih) u listopadu 1923 je napravio velike štete u Tokiu i Yokohama, 1995 je u zemljotresu u Kobeu poginulo 5.000 ljudi.

Regije i prefekture

[uredi | uredi kod]

Honšu se sastoji od 5 regija podijeljenih po prefekturama, to su:

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]