Uemura Shōen – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
m →‎Filatelija: prijevod s engl. wikipedije
m Edgar Allan Poe je premjestio stranicu Uemura Šoen na Uemura Shōen: uskl.
(nema razlike)

Verzija na datum 23 april 2015 u 15:13

U ovom japanskom imenu prezime glasi »Uemura«.
Uemura Šoen

Uemura Šoen
pravo ime Uemura Cune
rođena 23. aprila 1875.
Kjoto, Japan
umrla 27. augusta 1949. (74 god.)
Kjoto, Japan
nacionalnost Japanka
poznata djela slikarstvo
pokret nihonga
nagrade Orden kulture

Uemura Šoen (jap. 上村 松園, Hepburnova romanizacija: Uemura Shōen; Kjoto, 23. aprila 1875. – Kjoto, 27. augusta 1949.), pseudonim važne umjetnice japanskog slikarstva tijekom perioda Meiđi, Taišo i ranog Šova. Njezino je pravo ime bilo Uemura Cune (Uemura Tsune). Šoen je prvenstveno bila poznata po biđin-gama, slikama lijepih žena u stilu nihongi, premda je proizvela mnoga djela s historijskim temama i tradicionalnim predmetima.

Rani život

Šoen se rodila u Šimogjo-kuu u Kjotu kao druga kći trgovca čajem. Rodila se dva mjeseca poslije smrti svojeg oca, pa je odrasla zajedno sa svojom majkom i tetkama u posve ženskom domaćinstvu. Majčina trgovina čajem privlačila je rafiniranu, kulturnu klijentelu za umjetnost japanske ceremonije čaja. Kao dijete, Šoen je crtala slike i pokazivala priličnu vještinu u crtanju ljudskih figura. Postala je opsjednuta Hokusaijevim radovima ukijo-eima. Njezina je majka poduprla njezinu odluku da potraži umjetničku karijeru.

Šoen je bila poslana u Prefekturalnu likovnu školu u Kjotu, gdje je studirala u klasi Suzukija Šonena (1849. – 1918.), slikara pejzaža u kineskom stilu. Također je počela studirati slikarske stilove Kanove i Sesšuove škole, a Suzuki je bio toliko impresioniran da joj je dao prvi kanđi sa svojim pseudonimom »Šonen« (Shōnen) kao priznanje njezina talenta. To je bio izniman proboj u to doba; no, njezina je reputacija nakratko bila zasjenjena jer su je osumnjičili za vezu s njezinim učiteljem, što je možda i bila istina; ubrzo zatim rodila je nezakonitog sina, budućeg slikara Uemuru Šokoa (Uemura Shōkō), kojeg je odgojila kao samohrana majka. Poslije je rodila kćer i slično tomu nije nikada otkrila ime oca.

Rana umjetnička karijera

Kasna karijera

Predigra za ples no (序の舞 Jo-no-mai)
umjetnica Uemura Šoen
godina 1936.
tip japanske (nihonga) vodene boje na svili
dimenzije 141 cm × 23 cm
lokacija Umjetnički univerzitet u Tokiju

Filatelija

Japanska vlada izabrala je djela Uemure Šoen dvaput kao predmet komemorativnih poštanski maraka:

  • 1965. – Jo no mai, radi komemoracije Filatelističkog tjedna 1965.
  • 1980. – Majka i dijete, kao dio serije moderne umjetnosti.

Godine 2000. sama Uemura Šoen bila je predmet komemorativne poštanske marke serije kulturnih vođa koju je izdala Japanska pošta.

Reference

  • Briessen, Fritz van. The Way of the Brush: Painting Techniques of China and Japan. Tuttle. 1999. ISBN 0-8048-3194-7
  • Conant, Ellen P., Rimer, J. Thomas, Owyoung, Stephen. Nihonga: Transcending the Past: Japanese-Style Painting, 1868-1968. Weatherhill. 1996. ISBN 0-8348-0363-1
  • Kato, Ruiko. Niji o miru: Shoen to sono jidai. Kyoto Shinbunsha. 1991. ISBN 4-7638-0279-8
  • Kimura, Ihee. Four Japanese painters: Taikan Yokoyama, Gyokudo Kawai, Shoen Uemura, Kiyokata Kaburaki (JPS picture books). Japan Photo Service. 1939. ASIN: B000888WYA

Eksterni linkovi