Katsushika Hokusai

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Hokusai)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Katsushika Hokusai
Katsushika Hokusai, autoportret iz 1839. godine
Biografske informacije
RođenjeTokitarō
時太郎
Edo (danas Tokyo), Japan
Smrt10. 5. 1849. (dob: 88)
Edo (danas Tokyo), Japan
Nacionalnostjapanska
Opus
Poljeslikanje i Ukiyo-e drvorez
Znamenita djela
Veliki val
Influencija
Ovo je japansko ime; porodično ime je Katsushika.

Kacušika Hokusai (葛飾北斎, Katsushika Hokusai; vjerojatno 31. listopada 1760, Edo - današnji Tokio - 10. svibnja 1849) japanski slikar i drvorezac, jedan od najznačajnijih japanskih umjetnika.

Hokusaijevi su roditelji nepoznati. S tri godine bio je posvojen od Nakađime Isea. U dobi od osamnaest godina, nakon što je imao iskustva kao drvorezac, započeo je raditi u radionici Kacugave Šunsa. 1779. objavio je svoje prve radove. 1785. morao je napustiti radionicu, budući da nije slijedio umjetničke principe njegovog majstora.

Iako se Hokusai povezivao s različitim japanskim umjetničkim stilovima (poput Ukiyo-e), ostao je stilski neovisan. Dio svog života živio je u teškom siromaštvu pa je, i nakon što je sa svojim umjetničkim ostvarenjima mogao zarađivati novac, živio siromašno i opisao se na kraju svog života ponosno kao zemljoradnik.

Hokusai se tijekom cijelog svog života posvetio proširivanju svog umjetničkog izraza. Na samrtnoj postelji navodno je rekao: Da mi je nebo poklonio još pet života, bio bih veliki slikar.

Hokusai je izradio isključivo pejzaže s motivom planine Fuji. Njegova serija grafika iz 1834. godine, Stotinu pogleda na planinu Fuji (富嶽百景 Fugaku Hyakkei), smatra se za njegovo ponajbolje djelo i remek djelo pejzažnog slikarstva.


Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]