Popis monarha Northumbrije

Izvor: Wikipedia

Northumbrija, kraljevstvo Angla u današnjoj sjevernoj Engleskoj, je prvotno bilo podijeljeno na dva kraljevstva - Bernicija i Deira.Njih je oko godine 604. ujedinio Aethelfrith te su, osim u nekoliko kratkih perioda, ostali ujedinjeni sljedeći vijek.

Dva izuzetka su kratki period od 633. do 634, kada je Northumbriju u kaos bacila smrt kralja Edwina u bitci pustošenja gwyneddskog kralja Cadwallona ap Cadfana. Jedinstvo northumbrijskih kraljevstava je obnovljeno nakon Cadwallonove smrti u bitci 634.

Sljedeći period razjedinjenosti je bio od 644. do 664, kada su različiti kraljevi vladali Deirom. Godine 651. kralj Oswiu je dao ubiti Oswinea od Deire te ga zamijenio Aethelwaldom, ali Aethelwald se nije iskazao kao odan pot-kralj, pa se povezao sa mercijskim kraljem Pendom; prema Bedi, Aethelwald je služio kao Pendin vodič prilikom njegovog pohoda na Northumbriju, ali se povukao kada su se Mercijanci sukobili sa Northumbrijcima u bitci kod Winwaeda. Nakon mercijskog poraza kod Winwaeda, Aethelwald je izgubio vlast a Oswiuov vlastiti sin Alchfrith, je došao na kraljevsko prijestolje. Godine 670. Aelfwine, brat kralja Ecgfritha koji nije imao djece, postao je kralj Deire; u tom periodu titula kralja Deire je služila kao oznaka za nasljednika northumbrijskog prijesztolja. Aelfwine je poginuo u bitci protiv Mercijaca 679, a poslije njega nije bilo zasebnog kralja Deire sve do vremena nordijske vladavine.

Dolje su navedeni popisi kraljeva Bernicije, Deire i Northumbrije. Valja napomenuti da se mnogi datumi, pogotovo oni u ranijem periodu, smatraju nepouzdanim.

U tadašnje vrijeme su postojali različiti vrsti ispisa slova, čak i unutar jednog te istog teksta. Zato postoje brojne varijacije u detaljima. To se, na prijemjer koristi na razlikovanje slova þ i ð (hard i mekog 'th').

Slovo '7' se koristilo kao ampersand, odnosno kao '&' u suvremenim anglosaksonskim ispisima. U to vrijeme nije postojao ispis kao u današnje vrijeme, prije svega mala slova, kao i slova 'W' i 'U'.


Kraljevi Berncije[uredi - уреди]

Vladavina Inkumbent Napomene
fl.500 Esa
(Oesa)
ESA INGVING CYNING
ESA REX BERNICIA CYNING
fl. cca.520 Eoppa EOPPA ESING BERNICIA CYNING
EOPPA REX BERNICIA
547 - 559 Ida IDA EOPPING BERNICIA CYNING
IDA REX BERNICIA
559 - 560 Glappa
(Clappa)
GLAPPA BERNICIA CYNING
GLAPPA REX BERNICIA
560 - 568 Adda ADDA REX BERNICIA CYNING
ADDA REX BERNICIA
568 - 572 Æthelric ÆÞELRIC IDING BERNICIA CYNING
ÆÞELRIC REX BERNICIA
572 - 579 Theodric
(Deoric)
ÞEODRIC IDING BERNICIA CYNING
ÞEODRIC REX BERNICIA
579 - 585 Frithuwald
(Frithewlf)
FRIÞVVALD BERNICIA CYNING
FRIÞVVALD REX BERNICIA
585 - 593 Hussa HVSSA BERNICIA CYNING
HVSSA REX BERNICIA
593 - 616 Æthelfrith ÆÞELFRIÞ ÆÞELRICING BERNICIA 7 DEIRA CYNING
ÆÞELFRIÞ REX BERNICIA ET DEIRA
ubijen u bitci
Deirska dinastija
616 - 12/14. oktobar 632 Edwin EDVVIN ÆLLING BERNICIA 7 DEIRA CYNING
EDVVIN REX BERNICIA ET DEIRA
ubijen u bitci od Pende, mercijskog kralja
Bernicijska dinastija
kraj 632 - 633 Eanfrith EANFRIÞ ÆÞELFRIÞING BERNICIA CYNING
EANFRIÞ REX BERNICIA
634 - 5. august 642 Oswald OSVVALD ÆÞELFRIÞING BERNICIA 7 DEIRA CYNING
OSVVALD REX BERNICIA ET DEIRA
ubijen od Penda, kralja Mercije; Sveti Oswald
kraj 642 - 654 Oswiu OSVVIO ÆÞELFRIÞING BERNICIA CYNING
OSVVIO REX BERNICIA
postao kralj ujedinjene Northumbrije

Kraljevi Deire[uredi - уреди]

Vladavina Inkumbent Napomene
559/560 - 589 Ælla
(Aelli)
ÆLLA YFFING DEIRA CYNING
ÆLLA REX DEIRA
589/599 to 604 Æthelric
(Aedilric)
ÆÞELRIC DEIRA CYNING
ÆÞELRIC REX DEIRA
Bernicijska dinastija
593/604? - 616 Æthelfrith ÆÞELFERÞ ÆÞELRICING DEIRA CYNING
ÆÞELFERÞ REX DEIRA
ubijen u bitci
Deirska dinastija
616 - 12/14. oktobar 632 Edwin EDVVIN ÆLLING BERNICIA 7 DEIRA CYNING
EDVVIN REX BERNICIA ET DEIRA
ubijen u bitci protiv Cadwallon od Gwynedda i Pende od Mercije; Sveti Edwin
kraj 633 - ljeto 634 Osric OSRIC ÆLFRICING DEIRA CYNING
OSRIC REX DEIRA
633 - 5. august 642 Oswald OSVVALD BERNICIA 7 DEIRA CYNING
OSVVALD REX BERNICIA ET DEIRA
ubijen od Pende, kralja Mercije; Sveti Oswald
642 - 644 Oswiu OSVVIO ÆÞELFRIÞING BERNICIA 7 DEIRA CYNING
OSVVIO REX BERNICIA ET DEIRA
644 - 651 Oswine OSVVINE OSRICING DEIRA CYNING
OSVVINE REX DEIRA
ubijen
ljeto 651 - kraj 654 ili 655 Æthelwold ÆÞELVVALD OSVVALDING DEIRA CYNING
ÆÞELVVALD REX DEIRA
654 - 15. august 670 Oswiu OSVVIO ÆÞELFERÞING NORÞANHYMBRA CYNING
OSVVIO REX NORÞANHYMBRA
vraćen na prijestolje
656 - 664 Alchfrith ALCHFRIÞ DEIRA CYNING
ALCHFRIÞ REX DEIRA
670 - 679 Ælfwine ÆLFVVINE DEIRA CYNING
ÆLFVVINE REX DEIRA

Kraljevi Northumbrije prije nordijske ere[uredi - уреди]

Vladavina Inkumbent Napomene
654 - 15. februar 670 Oswiu OSVVIO ÆÞELFRIÞING NORÞANHYMBRA CYNING
OSVVIO REX NORÞANHYMBRA
zajednički vladar Bernicije i Deire
februar 670 - 20. maj 685 Ecgfrith ECGFERÞ OSVVEOING NORÞANHYMBRA CYNING
ECGFERÞ REX NORÞANHYMBRA
ubijen u bitci protiv Pikta
maj 685 - 14. decembar 704 Aldfrith
(Ealdfrith, Aldfrid)
ALDFERÞ OSVVEOING NORÞANHYMBRA CYNING
ALDFERÞ REX NORÞANHYMBRA
kraj 704 - početak 705 Eadwulf EADVVLF NORÞANHYMBRA CYNING
EADVVLF REX NORÞANHYMBRA
uzurpator
705 - 716 Osred I OSRED ALDFERÞING NORÞANHYMBRA CYNING
OSRED REX NORÞANHYMBRA
poginuo u bitci ili ubijen
716 - 718 Coenred COENRED NORÞANHYMBRA CYNING
COENRED REX NORÞANHYMBRA
718 - 29. maj 729 Osric OSRIC ALDFERÞING NORÞANHYMBRA CYNING
OSRIC REX NORÞANHYMBRA
posvojio Ceolwulfa kao svog nasljednika
729 - 731 Ceolwulf CEOLVVLF NORÞANHYMBRA CYNING
CEOLVVLF REX NORÞANHYMBRA
svrgnut; Sveti Ceolwulf
731 - 737/8 Ceolwulf CEOLVVLF NORÞANHYMBRA CYNING
CEOLVVLF REX NORÞANHYMBRA
vraćen na prijestolje; abdicirao kako bi postao vjerovnik
737 - 758 Eadberht EADBRYHT EATING NORÞANHYMBRA CYNING
EADBRYHT REX NORÞANHYMBRA
abdicirao kako bi postao redovnik
758 - 759 Oswulf
(Osulf)
OSVVLF NORÞANHYMBRA CYNING
OSVVLF REX NORÞANHYMBRA
ubili ga vlastiti sluge
759 - 765 Æthelwald Moll ÆÞELVVALD MOLL NORÞANHYMBRA CYNING
ÆÞELVVALD MOLL REX NORÞANHYMBRA
svrgnut
765 - 774 Alhred EALCHRED NORÞANHYMBRA CYNING
EALCHRED REX NORÞANHYMBRA
svrgnut i prognan
774 - 779 Æthelred I ÆÞELRED NORÞANHYMBRA CYNING
ÆÞELRED REX NORÞANHYMBRA
svrgnut
779 - 23. septembar 788 Ælfwald I ÆLFVVALD NORÞANHYMBRA CYNING
ÆLFVVALD REX NORÞANHYMBRA
ubijen
788 - 790 Osred II OSRED ALCHREDING NORÞANHYMBRA CYNING
OSRED REX NORÞANHYMBRA
svrgnut i prognan
790 - 18. april 796 Æthelred I ÆÞELRED NORÞANHYMBRA CYNING
ÆÞELRED REX NORÞANHYMBRA
vraćen na prijestolje
796 Osbald OSBALD NORÞANHYMBRA CYNING
OSBALD REX NORÞANHYMBRA
prognan nakon vladavine od 27 dana
14. maj 796 - 806/8 Eardwulf EARDVVLF NORÞANHYMBRA CYNING
EARDVVLF REX NORÞANHYMBRA
svrgnut
806/8 - 808/10 Ælfwald II
(Elfwald II)
ÆLFVVALD NORÞANHYMBRA CYNING
ÆLFVVALD REX NORÞANHYMBRA
808 - 810 Eardwulf EARDVVLF NORÞANHYMBRA CYNING
EARDVVLF REX NORÞANHYMBRA
vraćen na prijestolje
810 - 841 Eanred EANRED EARDVVLFING NORÞANHYMBRA CYNING
EANRED REX NORÞANHYMBRA
840/1 - 844 Æthelred II ÆÞELRED EANREDING NORÞANHYMBRA CYNING
ÆÞELRED REX NORÞANHYMBRA
svrgnut
844 Rædwulf
(Redwulf)
RÆDVVLF NORÞANHYMBRA CYNING
RÆDVVLF REX NORÞANHYMBRA
uzurpator
844 - cca.848/9 Æthelred II ÆÞELRED EANREDING NORÞANHYMBRA CYNING
ÆÞELRED REX NORÞANHYMBRA
vraćen na prijestolje
cca. 848/9 - 862/3 Osberht
(Osbert)
OSBEORHT NORÞANHYMBRA CYNING
OSBEORHT REX NORÞANHYMBRA
svrgnut
862/3/7 to 23 March 867 Ælle II ÆLLE NORÞANHYMBRA CYNING
ÆLLE REX NORÞANHYMBRA
uzurpator; ubili ga Danci zajedno sa Osbeorhtom
867 - 21. mart 867 Osberht
(Osbert)
OSBEORHT NORÞANHYMBRA CYNING
OSBEORHT REX NORÞANHYMBRA
ubili ga Danci zajedno sa uzurpatorom Aelleom

Kraljevi Northumbrije u nordijskoj eri[uredi - уреди]

Vladavina Inkumbent Napomene
867 - 872 Ecgberht I ECGBRYHT NORÞANHYMBRA CYNING
ECGBRYHT REX NORÞANHYMBRA
marionetski kralj Danaca
872 to 876 Ricsige RICSIGE NORÞANHYMBRA CYNING
RICSIGE REX NORÞANHYMBRA
876 - cca. 878 Ecgberht II ECGBRYHT NORÞANHYMBRA CYNING
ECGBRYHT REX NORÞANHYMBRA
878 - 895 Guðroðr GUTHFRID NORÞANHYMBRA CYNING
GUTHFRID REX NORÞANHYMBRA
kraj 9. vijeka/početak 10. vijeka[1]:79 Sigfroðr
kraj 9. vijeka/početak 10. vijeka[1]:79 Knútr Sigfroðr i Knútr su možda bili zajednički kraljevi u periodu između 895. i 905.[1]:79
fl. cca. 900—902[1]:79 Æthelwold
u. 910[1]:87 Hálfdan i Eowils Još jedan kralj, Ingwær, brat gore navedenog, je možda bio treći suvladar
u. 913[1]:88[2]:139 Eadwulf II
913 ( 918[2]:139 - ?[2]:164 Ealdred Nije vladao cijelom teritorijom, od čega je veliki dio pripadao Ragnallu. Ealdred je, po svemu sudeći, vladao s dijelom teritorija na sjeveru, vjerojatno od Bamburgha, makar do 927.[2]:151
914 (ili prije) - 921[2]:144—8 Ragnall ua Ímair Vjerojatno vladao najvećim dijelom Northumbrije prije nego što je konačno postao vladar Yorka 918.
921 - 927[2]:148—51 Sigtrygg Caech
927 - 939 [2]:151,74 Æthelstan od Wessexa
939 - 941[2]:174,81 Amlaíb mac Gofraid
941 - 943 or 944[2]:181—2 Amlaíb Cuarán
943 - 944 (zajedno sa Amlaíbom Cuaránom?)[2]:182 Ragnall mac Gofraid
otprilike 944 - 946[2]:182,86 Eadmund od Wessexa
cca. 947 - 948[2]:186—8 Eric
949 - 952[2]:186,88 Amlaíb Cuarán (ponovno)
952 - 954[2]:188—90 Eric (ponovno)
od 954[2]:190 Eadred od Wessexa Prisizao titulu od 946;[2]:185—90 Kraljevstvo trajno absorbirano u Englesku nakon 954[2]:190

V. također[uredi - уреди]

Porodično stablo[uredi - уреди]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BERNICIA
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Esa
† c. 520
(cca.500 — cca.520)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eoppa
† 547
(cca.520547
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
DEIRA
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ida
* 517; † 559
(547559)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Yffi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Glappa
† 560
(559560)
 
Adda
† 568
(560568)
 
Æthelric
* 540; † 572
(568572)
 
Theodoric
† 579
(572579)
 
Frithuwald
† 585
(579585)
 
Hussa
† 592
(585592)
 
Ælle
† 588
(569588)
 
Aelfric
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Æthelfrith
* 570; † 616
(592616)
 
Acha
 
Eadwine
* 586; † 633
(616633)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Osric I
† 634
(633634)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eanfrith
* 595; † 634
(633634)
 
Oswald
* 604; † 642
(634642)
 
Oswiu
* 612; † 670
(642670)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oswine
† 651
(644651)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Æthelwald I
† 655
(651655)
 
Ealhfriht
† 664
(655664)
 
Ecgfriht
* 645; † 685
(670685)
 
Ealdfriht
* 640; † 704
(685704)
 
Ælfwine
* 661; † 679
(670679)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Osred I
* 697; † 716
(704716)
 
Osric II
† 729
(718729)

Izvori[uredi - уреди]

  1. 1.0 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 Downham, Viking Kings .
  2. 2.00 2.01 2.02 2.03 2.04 2.05 2.06 2.07 2.08 2.09 2.10 2.11 2.12 2.13 2.14 2.15 2.16 Woolf, Pictland to Alba .

Literatura[uredi - уреди]