Cadwallon ap Cadfan

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Cadwallon ap Cadfan od Gwynedda)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Cadwallon ap Cadfan (? - 634[1]) bio je kralj Gwynedda od 625. do smrti. Bio je sin i nasljednik kralja Cadfan ap Iagoa, a najpoznatiji je kao kralj Brita koji je napao i osvojio anglijsku državu Nortumbrija, porazivši i ubivši pri tome njenog kralja Edwina, a prije nego što je sam kod Heavenfielda poginuo u borbi protiv Oswalda od Bernicije. Njegovo osvajanje Nortumbrije, kojom je vladao godinu ili dvije prije smrti, ga je učinilo posljednjim britskim vladarom koji je vladao značajnim dijelom istočne Britanije sve do dolaska velške dinastije Tudora na englesko prijestolje nepuni milenijum kasnije.[2] Među Britima se smatrao velikim herojem, dok su ga Anglosaksonci pamtili kao tiranina.

Naslijedio ga je Cadafael Cadomedd ap Cynfeddw, koji se naziva "sinom stranca". Njegov sin Cadwaladr je od oko 655. nastavio kraljevsku lozu.

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. Razlike u tumačenju Bedinih datuma su dovele do spora oko toga da li je Cadwallon ubijen 634. ili godinu dana ranije, odnosno 633. Cadwallon je umro u godini nakon bitke kod Hatfield Chasea, za koju Beda navodi da se dogodila u oktobru 633; ali ako su Bedine godine počinjale u septembru, kao što tvrde neki historičari, onda se Hatfield Chase dogodio 632, i Cadwallon bi umro 633. Ostali historičari su se suprotstavili ovom tumačenju Bedine kronologije, navodeći datume kao što ih navodi.
  2. Koch, p. 315.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Koch, John T. (2006). Celtic Culture: A Historical Encyclopedia. ABC-CLIO. 
  • Alex Woolf, "Caedualla Rex Brittonum and the Passing of the Old North", in Northern History, Vol. 41, Issue 1, March 2004, pages 5–24.
Prethodi:
Cadfan ap Iago
Kraljevi Gwynedda
Slijedi:
Cadfael Cadomedd
Prethodi:
Cadvan
Mitski britanski kralj
Slijedi:
Cadwallader