Aethelwold od Wessexa

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Æthelwold od Wessexa)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Æthelwold ili Alwaldus (cca. 868 – 902) bio je anglosaksonski princ, odnosno sin zapadnosaksonskog kralja Æthelreda. Bio je mlađi od dva poznata Aethelredova sina - stariji Æthelhelm se spominje u službenoj oporuci kralja Alfreda Velikog, ali se vjeruje da je umro 880-ih. Kada je Aethelred umro 871. godine, oba sina su bila malodobna, te je prijestolje naslijedio Aethelredov mlađi brat Alfred, Aethelwoldov stric.

Za vrijeme Alfredove vlasti je Aethelwold imao službeni status Æthelinga (princa koji je kvalificiran za prijestolje), ali je Alfred za nasljednika preferirao svog sina Edwarda. Nakon Alfredove smrti 899. je Aethelwold započeo borbu za vlast zauzevši Wimborne Minster, crkvu simbolički važnu zato što je u njoj sahranjen njegov otac.[1] Međutim, Aethelwold nije stekao dovoljnu podršku da se otvoreno suprotstavi Edwardu u bitci, pa se sklonio kod Danaca u Northumbriju; prema jednoj verziji Anglosaksonske kronike, Danci su ga priznali za kralja. [2] U prilog tim tvrdnjama idu northumbrijske kovanice na kojima se spominje 'Alwaldus'. [3]

Godine 901. je sa flotom došao u Istočnu Angliju gdje je tamošnje Dance uvjerio da ga prihvate kao kralja i zajedno napadnu Edwardove teritorije u Wessexu i Merciji. Edward je uzvratio pohodom na južni Danelag; kada se mislio povući, vojska iz Kenta je odbila naređenje, pa je došlo do krvave bitke kod Holmea. Danci su u njoj izvojevali pobjedu, ali je među poginulima bio i Aethelwold.

Historičar Æthelweard je tvrdio da potiče Æthelwolda.[4]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Ryan Lavelle, 'The Politics of Rebellion: the Ætheling Æthelwold and the West Saxon Royal Succession, 899-902' in Challenging the Boundaries of Medieval History: The legacy of Timothy Reuter, Patricia Skinner, ed, Brepols, 2009, p. 61.
  2. James Campbell, 'What is not known about the reign of Edward the Elder', in Higham & Hill eds, p. 21
  3. Blunt, C E 1985 `Northumbrian coins in the name of Alwaldus (= Aethelwald the atheling, 899-902?)' Brit Numis J 55, 1985 192-4, cited in british and irish archaeological bibliography Arhivirano 2016-04-01 na Wayback Machine-u. .
  4. Yorke, op. cit., p. 31.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Stenton, Frank Anglo-Saxon England Oxford University Press, 1971
  • Palgrave, Francis History of the Anglo Saxons 1st ed.: John Murray, London, 1835; many later editions

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Engleska kraljevska porodica
Prethodi:
Eohric
kralj Istočne Anglije
? 902
Slijedi:
Guthrum II
Prethodi:
?
kralj Northumbrije
? 899– 902
Slijedi:
Eowils i Halfdan