Popis kraljeva Kambodže

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Royal Standard of the King of Cambodia.svg

Kralj Kambodže je državni poglavar Kraljevine Kambodže. Prema kambodžanskom državnom uređenju, kralj ima isključivo ceremonijalne ovlasti, ali također predstavlja simbol mira, stabilnosti i prosperiteta kmerskog naroda. Kralj Kambodže na prijestolje dolazi izborima, te Kambodža tako predstavlja jedan od rijetkih izbornih monarhija u svijetu.

Popis[uredi - уреди | uredi izvor]

Kraljevstvo Funan (68. – 627)[uredi - уреди | uredi izvor]

Redoslijed Kralj Osobno ime Vladavina
01 Kraljica Soma kinesko ime: Liu Yi i tradicionalno kmersko ime: Neang Neak druga polovica 1. vijeka
02 Kaundinya I kinesko ime: Hun-tean i tradicionalno kmersko ime: Preah Tong 68-kraj 1. vijeka
03 nepoznat druga polovica 2. vijeka
04 nepoznat kinesko ime: Hun Panhuang druga polovica 2. vijeka
05 nepoznat kinesko ime: P’an-P’an početak 3. vijeka
06 Srei Meara kinesko ime: Fan Shih-Man cca. 205-225
07 nepoznat kinesko ime: Fan Chin-Sheng cca. 225
08 nepoznat kinesko ime: Fan Chan cca. 225-ca. 240
09 nepoznat kinesko ime: Fan Siyun cca. 240 - cca. 287
10 nepoznat nepoznato kraj 3. vijeka
11 nepoznat kinesko ime: Tian Chu Chantan kraj 4. vijeka
12 nepoznat nepoznato kraj 4. vijeka
13 Kaundinya II kinesko ime: Chiao Chen-ju nepoznato-434
14 Srindravarman I kinesko ime: Che-li-pa-mo or Shih-li-t’o-pa-mo 434-435
15 nepoznat nepoznato nepoznato
16 nepoznat nepoznato nepoznat
17 Jayavarman Kaundinya kinesko ime: She-yeh-pa-mo 484-514
18 Rudravarman kinesko ime: Liutao Pamao 514-550
Funan-Chenla rat: 550-627
19 Sarvabhauma Unknown 550-?
20 nepoznat nepoznat c. 550-627

Kraljevstvo Chenla (550. – 802.)[uredi - уреди | uredi izvor]

Redoslijed Kralj 'Osobno ime Vladavina
21 Bhavavarman I Bhavavarman 550-600
22 Mohendravarman Chet Sen 600-616
23 Isanavarman I Isanavarman 616-635
24 Bhavavarman II Bhavavarman 639-657
25 Jayavarman I Jayavarman 657-681
26 Kraljica Jayavedi Jayavedi 681-713
Dva kraljevstva Chenla: Kopnena Chenla i Vodena Chenla: 706-802
Javaneska invazija: 774-802

Kmersko Carstvo (802. – 1431.)[uredi - уреди | uredi izvor]

Redoslijed Kralj Osobno ime Vladavina
27 Jayavarman II Jayavarman 802-850
28 Jayavarman III Jayavarthon 850-877
29 Indravarman I Indravarman 877-889
30 Yasovarman I Yasovarthon 889-900
31 Harshavarman I Harshavarman 900-925
32 Ishanavarman II Isanavarman 925-928
33 Jayavarman IV Jayavarman 928-941
34 Harshavarman II Harshavarman 941-944
35 Rajendravarman II Rajedravarman 944-968
36 Jayavarman V Jayavarman 968-1001
37 Udayadityavarman I Udayadityavarman 1002
38 Jayavirahvarman Jayavirahvarman 1002-1006
39 Suryavarman I Suryavarman 1006-1050
40 Udayadityavarman II Udayadityavarman 1050-1066
41 Harshavarman III Harshavarman 1066-1080
42 Noriditdravarman Noriditdravarman 1080-1113
43 Jayavarman VI Jayavarman 1080-1107
44 Dharanindravarman I Dharanindravarman 1107-1113
45 Suryavarman II Suryavarman 1113-1150
46 Dharanindravarman II Dharanindravarman 1150-1156
47 Yasovarman II Yasovarman 1156-1165
48 Tribhuvanidityavarman Tribhuvanidityavarman 1165-1177
Cham invazija: 1177-1181
49 Jayavarman VII Jayavathon 1181-1218
50 Indravarman II Indravarman 1218-1243
Sijam stvoren 1238. za vrijeme vladavine Indravarmana od strane Pho Khun Si Intharathita u Sukhothaiju, jednoj od kmerskih provincija.
51 Jayavarman VIII Jayavarman 1243-1295
52 Indravarman III Srei Indravarman 1295-1307
53 Srei Jayavarman Srei Jayavarman 1307-1327
54 Jayavarman IX Jayavama Borommesvarah 1327-1336
55 Trosok Peam Ponhea Chey 1336-1340
56 Nippean Bat Nippean Bat 1340-1346
57 Lompong Racha Lompong Racha 1346-1351
Sijamska invazija: 1352-1357
58 Soryavong Soryavong 1357-1363
59 Borom Reachea I Borommarama 1363-1373
60 Thomma Saok Thomma Saok 1373-1393
Sijamska invazija: 1393 (5 mjeseci).
61 Barom Reachea II Ponhea Yat 1393-1463

Prva Kraljevina Kambodža (1431. – 1863.)[uredi - уреди | uredi izvor]

Chaktomuk period (1431. – 1525.)[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Osobno ime Vladavina
Ponhea Yat Ponhea Yat 1393-1463
Narayanareachea I Narayanareachea 1463-1469
Srei Reachea Srei Reachea 1469-1485
Srei Soryatei Soryatei 1475-1485
Thommareachea I Thommareachea 1485-1504
Dharmarajadhiraja Dharmarajadhiraja 1444-1512
Sri Sukonthor Sri Sukonthor 1486-1512

Kambodžanski građanskji rat: Ponhea Chan i Sdech Kan rat: 1516-1525

Longvek period (1525. – 1593.)[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Osobno ime Vladavina
Ney Khan Ney Khan 1512-1516
Ang Chan I Ang Chan 1516-1566
Baromreachea I Satha Mahindharaja 1566-1576
Chey Chettha I Chey Chettha 1576-1594

Srei Santhor period (1594. – 1620.)[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Osobno ime Vladavina
Reamea Chungprey Reamea Chungprey 1594-1596
Baromreachea II Baromreachea II 1596-1599
Baromreachea III Baromreachea III 1599-1600
Ponhea Nhom Ponhea Nhom 1600-1603
Baromreachea IV Baromreachea IV 1603-1618

Oudong period / Mračno doba (1620. – 1863.)[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime Osobno ime Vladavina
Chey Chettha II
Preah Bat Samdech Chey Chettha II
Ponhea Nhom 1619-1627
Udayaraja ili Paramaraja VIII
Preah Bat Samdech Udayaraja
Outey 1627-1642
Thommoreachea II ili Sri Dharmaraja II
Preah Bat Samdech Thommoreachea II
Ponhea To 1628-1630
Batom Reachea ili Padumaraja I
Preah Bat Samdech Padumaraja I
Ang Non 1640-1642
Ramathipadi I
Preah Bat Samdech Ramathipadi I
Ponhea Chan 1642-1658
Barom Reachea V ili Paramaraja IX
Preah Bat Samdech Barom Reachea V
Ang Sur 1658-1672
Chey Chettha III ili Padumaraja II
Preah Bat Samdech Chey Chettha III
Srei Chey Chettha 1672-1673
Kaev Hua II
Preah Bat Samdech Kaev Hua II
Ang Chea 1673-1674
Padumaraja III
Preah Bat Samdech Padumaraja III
Ang Nan 1674
Chey Chettha IV
Preah Bat Samdech Chey Chettha IV
Ang Sor 1675-1695, 1696-1699, 1700-1702 and 1703-1706
Outey I or Narai Ramathipadi II
Preah Bat Samdech Outey I
Ang Yong 1695-1696
Barom Ramadhipati ili Kaev Hua III
Preah Bat Samdech Barom Ramadhipati
Ang Em 1699-1700 i 1710-1722
Thommoreachea III ili Sri Dhamaraja III
Preah Bat Samdech Thommoreachea III
Ang Tham 1702-1703, 1706-1709 i 1738-1747
Satha II ili Paramaraja X
Preah Bat Samdech Satha II
Ang Chey 1722-1729, 1729-1736 i 1749
Thommoreachea IV or Sri Dhamaraja IV
Preah Bat Samdech Thommoreachea IV
Ang Em 1747
Ramathipadi II
Preah Bat Samdech Ramathipadi II
Ang Tong 1747-1748 i 1756-1757
Chey Chettha V
Preah Bat Samdech Chey Chettha V
Ang Snguon 1749-1755
Outey Reachea II ili Udayaraja II
Preah Bat Samdech Udayaraja II
Ang Ton 1758-1775
Ream Rachea ili Ramaraja
Preah Bat Samdech Ramaraja
Ang Non 1775-1779
Narayanaraja III
Preah Bat Samdech Narayanaraja III
Ang Eng 1779-1796
Interregnum: 1796 - 1806
Outey Reachea III ili Udayaraja III
Preah Bat Samdech Udayaraja III
Ang Chan II 1806 - 1834
Ang Mey
Preah Bat Samdech Ang Mey
Ang Mey 1834 - 1840
Hariharak Ramadhipati
Preah Bat Samdech Hariharak Ramadhipati
Ang Duong 1840 - 1859

Suvremena Kambodža (1860. – danas)[uredi - уреди | uredi izvor]

      Norodom      Sisowath

Francuski protektorat (1860. – 1953.)[uredi - уреди | uredi izvor]

Portret Ime Vladavina Suprug(a) Odnos s prethodnikom
King Norodom.jpg Norodom
(នរោត្តម)
19. listopada 1860.24. travnja 1904. 47 žena sin Anga Duonga
King Sisowath.jpg Sisowath
(ព្រះបាទស៊ីសុវតិ្ថ)
27. travnja 1904.9. kolovoza 1927. 20 žena polubrat Norodoma
Preah Bat Sisowath Monivong.jpg Sisowath Monivong
(ស៊ីសុវត្ថិ មុនីវង្ស)
9. kolovoza 1927.24. travnja 1941. Norodom Kanviman Norleak Tevi sin Sisowatha
Norodom Sihanouk 1941.jpg Norodom Sihanouk
(នរោត្តម សីហនុ)
24. travnja 1941.2. ožujka 1955. Phat Kanhol
Sisowath Pongsanmoni
Sisowath Monikessan
Norodom Thavet Norleak
Mam Manivan Phanivong
Norodom Monineath
unuk Sisowatha Monivonga

Druga Kraljevina Kambodža (1953. – 1970.)[uredi - уреди | uredi izvor]

Portret Ime Vladavina Suprug(a) Odnos s prethodnikom
No image.png Norodom Suramarit
(នរោត្តម សុរាម្រិត)
2. ožujka 1955.3. travnja 1960. Sisowath Duong Mathura
Kim-An Yeap
Sisowath Kossamak
otac Norodoma Sihanouka
No image.png Sisowath Kossamak1
(ស៊ីសុវត្ថិ កុសុមៈ)
20. lipnja 1960.9. listopada 1970. Norodom Suramarit supruga Norodoma Suramarita
Sisowath Kossamak je od 1960. do 1970. godine faktički vladala kao regent; formalni kralj bio je Norodom Sihanouk
1 Kraljica Sisowath Kossamak je po rođenju bila dio dinastije Sisowath, ali je stupanjem u brak postala dio dinastije Norodom. U tablici je navedena njezina dinastija po rođenju.

Prijelazni period (1970. – 1993.)[uredi - уреди | uredi izvor]

Od 1970. do 1993. godine, Kambodža je prošla kroz turbulentan period nemonarhijskog uređenja u kojem je došlo do izmjene različitih sustava vlasti i režima. Monarhija je ponovo uspostavljena u mirnodopskom razdoblju, nakon općih izbora 1993. godine.

Treća Kraljevina Kambodža (1993. – danas)[uredi - уреди | uredi izvor]

Portret Ime Vladavina Supruga Odnos s prethodnikom
Norodom Sihanouk official 1955 portrait.jpg Norodom Sihanouk
(នរោត្តម សីហនុ)
24. rujna 1993.7. listopada 2004. Phat Kanhol
Sisowath Pongsanmoni
Sisowath Monikessan
Norodom Thavet Norleak
Mam Manivan Phanivong
Norodom Monineath
/
Norodom Sihamoni (2007) (crop).jpg Norodom Sihamoni
(នរោត្តម សីហមុនី)
7. listopada 2004.danas / sin Norodoma Sihanouka

Porodično stablo[uredi - уреди | uredi izvor]

Vidi i[uredi - уреди | uredi izvor]