Ang Duong

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ang Duong
ព្រះបាទ អង្គ ឌួង
Kralj Kambodže
Vladavina 1841.19. listopada 1860.
Krunidba 7. ožujka 1848.
Prethodnik Ang Mey
Nasljednik Norodom
Supruga 38 žena
Djeca Norodom
Sisowath
Si Votha
Otac Ang Eng
Majka Vara
Rođenje 12. lipnja 1796.
Oudong, Kambodža
Smrt 19. listopada 1860.
Oudong, Kambodža
Vjera budizam

Ang Doung (kmerski: ព្រះបាទ អង្គ ឌួង; kmerski izgovor: [ʔɑŋ duəŋ]; Oudong, 12. lipnja 1796.Oudong, 19. listopada 1860.) bio je kambodžanski kralj od 1841. godine do svoje smrti, 19. listopada 1860. godine. Došavši na vlast kada je Kambodža bila rastegnuta između sijamskih i vijetnamskih interesnih sfera, Ang Duong je pozivao na jedinstvo i jačanje kamboždanske nacije. Za vrijeme njegove vladavine povučeni su potezi koji su dovelo do odvajanja Kambodže od sfere utjecaja njezinih susjeda te se njegova vladavina uglavnom smatra prvim korakom u nastanku moderne kambodžanske države.

Rođen je u Oudongu 1796. godine, a sa 16 godina se preselio u Bangkok, gdje je ostao do 43. godine života. U Tajlandu se uglavnom bavio spisateljskim radom, pišući poeziju i romane, ali i sudjelujući u oblikovanju estetike kmerskog klasičnog plesa. Njegovi romani Kakey i Puthisen Neang Kong Rei, koji inspiraciju pronalaze u folklornim pričama, danas se smatraju jednim od najvažnijih djela novije kmerske književnosti. Uz pisanje, bavio se i prevoditeljskim radom, prevevši tradicionalnu priču o Vorvongu i Sorvongu na tajlandski kao rođendanski dar krunskom princu Mongkutu. Godine 1834. imenovan je guvernerom distrikta Mongkol Borey.

Godine 1841., Ang Duong postaje kralj Kambodže, naslijedivši na tom mjestu kraljicu Ang Mey. Iako se novi kralj vratio u rodni Oudong, tadašnju prijestolnicu, njegova je vlast priznata tek početkom 1848. godine, kada su svoj pristanak dali i Sijam i Vijetnam. Kao vladar, Ang Duong je inicirao brojne vjerske i kulturne reforme, vodeći pritom računa o jačanju nacionalnog identiteta. Ipak, svjestan kako su susjedne zemlje prejake da im se otvoreno suprostavi, Ang Duong je prihvatio ponudu tadašnje kolonijalne Francuske te je započeo pregovore oko uspostave protektorata; pregovori su vođeni u tajnosti, a inicirani su preko pisma što ga je Ang poslao francuskom caru, Napoleonu III.

Ang je umro 1860. godine, ne dočekavši kraj pregovora, koje je do kraja uspješno priveo njegov sin, Norodom. Danas se vode brojne debate oko ispravnosti Angovih vladarskih odluka zbog činjenice da je Norodom tokom 1863. godine morao pristati na osjetno nepovoljne francuske uvjete, bez realne mogućnosti za uspješno pregovaranje. S druge strane, Kambodža je tokom gotovo stoljeća francuske uprave uspjela izgraditi svoju naciju i zadržati nacionalni te kulturni identitet, što vjerojatno ne bi mogla da je i dalje bila samo meta Sijama i Vijetnama.