Ponte Sisto

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sikstov most
Ponte Sisto
Pogled na most i Tibar
Pogled na most i Tibar
Pogled na most i Tibar
Država  Italija
Grad Rim

Ponte Sisto (prevedeno s talijanskog: Sikstov most je jedan od rimskih mostova, preko rijeke Tibar koji povezuje trg Triluss (Rione Trastevere) sa ulicom Pettinari (Rione Regola).[1] Danas je promet preko mosta dozvoljen samo pješacima.

Historija[uredi | uredi kod]

Most je podigao između 1473. i 1479. arhitekt Baccio Pontelli, po nalogu pape Siksta IV. po kojem je dobio ime.[1] Baccio Pontelli je iskoristio temelje rimskog Aurelijanova mosta, koji je srušen za srednjeg vijeka.

Prvi most na tom mjestu podigao je Marko Vipsanije Agripa, to je bio Agrippae Pons (Agripin most), nakon tog se zvao Pons Aurelius, pa Pons Antonini i Pons Valentinians, što je zavisilo od restauracija i rekonstrukcija.[1]

U Nacionalnom muzeju Rima, čuvaju se skulpture, reljefi i dekoracije sa tih mostova pronađeni u Tiberu.[1] Sikstov most je dosad nekoliko puta restauriran, od strane nekih od vodećeh talijanskih arhitekata, a posljednji put za milenijski jubilej 2000. godine.[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Ponte Sisto (engleski). Welcome to Rome. Arhivirano iz originala na datum 2020-11-26. Pristupljeno 11. 5. 2018. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]