Poe Toaster

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kenotaf na originalnoj lokaciji Poeova groba, na kojemu je Toaster tokom više od 70 godina odavao počast velikom piscu.

Poe Toaster (dosl. prev. Onaj koji nazdravlja Poeu) je medijski naziv dan nepoznatoj osobi (ili, vjerojatnije, dvama osobama u sukcesiji, moguće ocu i sinu) koja je tokom više od 70 godina odavala počast američkom piscu Edgaru Allanu Poeu tako što je posjećivala kenotaf koji označava njegov originalni, sada prazni grob u Baltimoreu, MD, u ranim jutarnjim satima 19. siječnja svake godine, na piščev rođendan. Mračna figura, odjevena u crno sa šeširom širokog oboda i bijelim šalom, natočila bi si čašu konjaka i nazdravila u Poeovo ime, nakon čega bi nestala u noći, ostavivši za sobom tri ruže u karakterističnom aranžmanu i nedovršenu bocu konjaka. Gledatelji bi se okupljali svake godine ne bi li vidjeli tajnovitu figuru, koja nikada nije tražila medijsku pozornost i vrlo bi rijetko bila viđena ili fotografirana.

Prema izvještajima očevidaca, kao i bilješkama od kasnijih godina, čini se kako se Toaster prvi put pojavio negdje tokom 1930-ih godina (iako su se prvi medijski izvještaji pojavili tek 1950. godine) te je nastavljao dolaziti do svoje smrti 1998. godine, nakon čega je tradicija prešla na "sina",[1] što je otkriveno u poruci iz 1999. godine (mada je to najavljeno još 1993.); Toaster je znao povremeno ostavljati poruke pored konjaka i ruža. "Nasljednik" je znao ostavljati i kontroverzne poruke, a 2006. godine su neki od prisutnih pokušali zadržati i identificirati Toastera, što im nije uspjelo. Godinu dana kasnije, Sam Porpora, bivši historičar u crkvi Westimnster, gdje je Poe pokopan, rekao je da je on započeo tradiciju, međutim njegove tvrdnje nikada nisu potvrđene, a iskazi su mu bili činjenično netočni. Toaster, barem onaj originalni, posljednji puta se pojavio 2009. godine, na dvjestotu obljetnicu Poeova rođenja; od 2010. godine,[2] sedamdesetogodišnja tradicija je prekinuta.[3][4]

Historijsko društvo Marylanda je 2016. godine odabralo novog Toastera i tako oživjelo tradiciju u manje misterioznoj, ali i dalje anonimnoj formi.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Brumfield, Sarah (January 19, 2012). Poe fans call an end to 'Toaster' tradition. AP News Retrieved January 19, 2012
  2. „Mysterious Poe toaster fails to arrive for birthday tradition”. The Baltimore Sun. Associated Press (Tribune Company). January 19, 2010. Arhivirano iz originala na datum 2012-07-20. Pristupljeno January 19, 2010. 
  3. Nuckols, Ben; White, Joseph (19 January 2010). „Mystery visitor to Poe's grave is a no-show”. Arhivirano iz originala na datum 22 January 2010. 
  4. „Poe Fans Call an End to 'Toaster' Tradition”. 19 January 2012. Arhivirano iz originala na datum 22 January 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]