Planinska ševa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Planinska ševa
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Passeriformes
Porodica: Alaudidae
Rod: Eremophila
Vrsta: E. alpestris
Dvojni naziv
Eremophila alpestris
(Linnaeus, 1758).
Sinonimi

Otocorys alpestris

Planinska ševa (Eremophila alpestris) je vrsta vrapčarke iz roda Eremophila. Postoji oko 40 priznatih geografskih rasa ili podvrsta, od kojih su mnoge izolirane ili selice.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kod]

Nastanjuje većinu Sjeverne Amerike od Arktika do juga Meksika, daleki sjever Europe i Azije i planine jugoistočne Europe. Postoji i izolirana populacija na platou u Kolumbiji. Uglavnom je stanarica na jugu svog areala, ali sjeverne populacije su selice i sele se na jug zimi.

Ovo je ptica otvorenih prostora. U Euroaziji nastanjuje planine iznad linije gdje drveće može opstati (oko 5200 metara) i daleki sjever. U većini Europe se često vidi na morskim obalama zimi. U Americi, gdje nema konkurentnih vrsta ševa, također živi na farmama, u prerijama, pustinjama, golf terenima, aerodromima i sličim mjestima.

Opis[uredi | uredi kod]

Za razliku od drugih ševa, ova upadljiva vrsta je uglavnom smeđesiva odozgo i bijela odozdo, sa upadljivim crno-žutim licem. Duga je oko 16 cm. Mužjak ljeti ima crne "rogove" na glavi, koji ovoj ptici daju američki naziv "Horned Lark" (rogata ševa). U Americi postoji velik broj podvrsta sa drugačijom šarom na licu i drugačijom bojom leđa. Planinska podvrsta iz Južne Europe Eremophila alpestris penicillata je sivlja odozgo, a žutu boju na licu zamjenjuje bijela.

Hrane se sjemenjem, pupoljcima, kukcima, larvama, malenim beskralježnjacima i školjkama.

Glasaju se sa pištavim "ćiip-ćiip".

Razmnožavanje[uredi | uredi kod]

Eremophila alpestris flava

Grade gnijezdo oblika šalice u rupi u tlu, od biljnih materijala. Ženka nese obično četiri jajeta i uglavnom ih ona inkubira oko 12 dana.

Na otvorenim prostorima Sjeverne Amerike planinske ševe najčešće stradaju od vjetroelektrana.

Drugi projekti[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: planinska ševa
Wikivrste imaju podatke o: planinskoj ševi