Prerija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prerija u Iowi, SAD

Prerija je nizijska oblast (oblast sa niskim reljefom) na kojoj rastu Trava i druge zeljaste biljke, skoro bez drveća, i gde je klima uglavnom umerena. Naziv prerija se koristi u Severnoj Americi. Oblast prerija uključuje Veliku ravnicu, koja zauzima najveći deo teritorije američkih država Severna Dakota, Nebraska, Kanzas, Oklahoma, Teksas i Kolorado, kao i velike delove država Indijana, Ilinois, Ajova, Misuri, Viskonsin i Minesota. U Kanadi prerije zauzimaju velike delove provincija Manitoba, Saskačevan i Alberta.

Reč „prerija“ su za ove oblasti prvi upotrebili francuski istraživači, koristeći svoj naziv za livadu. U SAD i Kanadi se ponekad razlikuje vegetacija sa niskom travom, koja raste zapadno od 100. meridijana, i vegetacija sa srednje visokom i visokom travom koja raste na istoku (od centralnog Teksasa do južne Manitobe). U tom slučaju se reč prerija koristi samo za zajednice srednje visoke i visoke trave.

U poslednjih dvesta godina najveći deo ove oblasti je pretvoren u farme. Oblast sa kratkom travom ustvari više odgovara definiciji stepe.

I pored dugih suša i povremenih bujica posle kiša, prerije Velike Ravnice ne podležu velikoj eroziji. Korenje prerijskih trava je isprepletano i zalazi duboko u zemlju, tako da drži zemljište na mestu, a istovremeno dopire do podzemne vode. Prerija je evoluirala milionima godina i može da opstane u uslovima u kojima gajeni usevi brzo uginu.

Vatra, odnosno požar, je važan element ekologije prerije. Bilo da je požar izazvan gromom ili od strane čoveka, on obnavlja zeljastu vegetaciju tako što uklanja stare suve stabljike i istovremeno uništava mladice grmlja i drveća. Takođe su važne životinje biljojedi, kao što su bizon i prerijsko kuče, koje se napasaju u preriji.