Pismo četrdesetorice

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pismo četrdesetorice (estonski: Neljakümne kiri), izvorno Otvoreno pismo iz Estonske SSR (estonski: Avalik kiri Eesti NSV-st), bilo je otvoreno pismo napisano 28. listopada 1980. godine i objavljeno sedam dana kasnije, u kojem je 40 uglednih intelektualaca pokušalo obraniti estonski jezik i izrazilo svoje nezadovoljstvo nemarom republičkih vlasti u kontekstu reakcije na prosvjede mladih povodom zabrane nastupa punk bendu Propeller. Stvarni razlozi u pozadini ovog pisma bili su mnogo dublji, a ticali su se politike rusifikacije koju je službena Moskva provodila na području Estonske SSR. Pismo je adresirano na Pravdu, Rahva Hääl i Sovjetskaju Estoniju, međutim ove novine - kao nijedne druge - nikada nisu objavile pismo; ipak, pismo je kroz samizdat bilo dostupno među narodom. Potpisnici pisma bili su:

Iako pismo nikada nije javno objavljeno, sovjetske su vlasti u studenom 1980. krenule u progon potpisnika. Razni partijski dužnosnici "ispitivali" su ih na radnim mjestima te su ih prisiljavali da povuku svoje potpise; dio njih je to i učinio. Četvorica potpisnika dobili su otkaz, a KGB je izvršio pretres doma Jaana Kaplinskog, za kog se vjerovalo da je idejni autor pisma. KGB je također pokušao pronaći ljude koji su prokrijumčarili pismo izvan zemlje, ali bez uspjeha. Druge represivne mjere nisu poduzimane. Kao reakciju na pismo, sovjetski akademik Gustav Naan objavio je pismo naslova "Nekoliko misli o ideološkoj situaciji", zahtijevajući kazne za potpisnike pisma koje je nazvao "bandom četrdesetorice".[1]

Izvan Estonije, pismo je prvi puta objavljeno 10. prosinca 1980. godine u stockholmskim novinama Eesti Päevaleht, tjedniku Estonaca u egzilu. Pismo je ubrzo prevedeno i na engleski jezik. U Estoniji, pismo je prvi puta javno objavljeno u Vikerkaaru tek 1988. godine.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Valdur Ohmann Gustav Naani kaebekiri EKP Keskkomiteele - Tuna 2005, nr 3, lk 96–104

Vanjske veze[uredi | uredi kod]