Phlox

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Flox
(Floks plamenac)
Phlox paniculata (Baštanski plamenac)
Naučna klasifikacija

Phlox (grč. φλόξ - floge = plamen; mn. φλόγες phlóges) je rod cvjetnica sa 67 vrsta of trajnica i jednogodišnjih biljaka porodice Polemoniaceae. Nalaze se uglavnom u Sjevernoj Americi (jedna u Sibiru) u raznim staništima, od alpskih tundri do otvorenih šuma i prerija. Neki cvjetaju u proljeće, a drugi u ljeto i jesen. Cvjetovi mogu biti blijedoplavi, ljubičasti, ružičasti, svijetlo crveni ili bijeli. Mnogi su mirisni.

Opis[uredi | uredi kod]

Naziv je izveden od grčke reči phlox što znači plamen, po intenzivne cvjetne boje nekih sorti.[1] Oplođeni cvjetovi obično daju relativno veliko sjeme. Plod je uzdužno dehiscentna kapsula sa tri ili više dijelova, koji se ponekad eksplozivno odvajaju.[2] Neke vrste, poput Phlox paniculata (vrtni floks) rastu uspravno, dok su druge, poput Phlox subulata (mahovinasti floks, mahovinasti ružičasti, planinski floks) obično polegnute. Paniculata ili visoki plamenac, autohtona je američka divlja vrsta cvjetnica koja je porijeklom od New Yorka do Iowe, južno do Georgije, Mississippija i Arkansasa. Cvjeta od jula do septembra.

Pužući plamenac brzo se širi i čini sjajan prizemni pokrov[3] Može se zasaditi za oblaganje obala, popunjavanje prostora ispod visokog drveća i prosipanje staza po padinama. Cvjeta na proljeće i stvara duge, raširene stabljike, koje s godinama postaju drvenaste. U uzgoj je uveden krajem 1700-ih..[4]

Listovi „Phloxa“ su hrana za larve nekih vrsta Lepidoptera, uključujući pjegavog moljca, Gazoryctra wielgusi, Macroglossum stellatarum i Schinia indiana (koje se hrane isključivo lišćem ' 'P. pilosa' '). Phloxove vrste su takođe popularan izvor hrane za svinje, zeca i jelena.

Vrste[uredi | uredi kod]

Plod i sjemenke P. paniculata
Phlox triovulata (trosjemeni plamenac), New Mexico, SAD

Vrste ovog rod uključuju:[5]

Kultivacija[uredi | uredi kod]

Šumske nakupine plamenca (P. divaricata)

Nekoliko vrsta i kultivara plamenca obično se uzgaja u vrtovima. Većina kultivisanih, s izuzetkom Phlox drummondii, su višegodišnje. Vrste iz alpskih staništa (i kultivari dobijeni iz njih) zahtijevaju puno sunca i dobru drenažu. Oni sa šumskih staništa (poput P. divaricata) traže djelimičnu hladovinu i tlo bogato humusom. One s obalnih staništa (poput P. paniculata) zahtijevaju puno sunca i vlage..[6] Phlox je cijenjen u vrtu zbog svoje sposobnosti privlačenja leptira. Može biti u prometu za razmnožavanje iz reznica stabljike.

Povezano[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. "Phlox paniculata", Missouri Botanical Garden
  2. Klaus Kubitzki (2004). Flowering plants, Dicotyledons: Celastrales, Oxalidales, Rosales, Cornales, Ericales. Springer. str. 311. 
  3. "Growing Phlox", The Farmer's Almanac
  4. "Creeping Phlox", Thomas Jefferson Encyclopedia
  5. The Plant List: A Working List of All Plant Species, arhivirano iz originala na datum 2018-11-17, pristupljeno May 20, 2016 
  6. Prof. Craigmyle, M., The Illustrated Encyclopedia of Perennials, Salamander Books Ltd, 2002, p222 ISBN 1 901683 78 8

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]