Peyton Place (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Peyton Place
naslovni kadar iz trailera
RežijaMark Robson
ProducentJerry Wald
ScenarioJohn Michael Hayes
PredložakPeyton Place; autor:
Grace Metalious
UlogeLana Turner
Hope Lange
Lee Philips
Lloyd Nolan
Diane Varsi
Arthur Kennedy
Russ Tamblyn
Terry Moore
MuzikaFranz Waxman
FotografijaWilliam C. Mellor
MontažaDavid Bretherton
StudioJerry Wald Productions
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
13. 12. 1957 (1957-12-13)
Trajanje162 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet2,2 mil. $[1] or $1.8 million[2]
Bruto prihod25,6 mil. $
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Return to Peyton Place (1961)

Gradić Pejton (engl. Peyton Place) je američki igrani film snimljen 1957. godine u režiji Marka Robsona. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Grejs Metalijus. Radnja je smeštena u gradić u mali, i naizgled idilični gradić u Novoj Engleskoj čiji građani kriju lične tajne vezane uz preljub, silovanja i vanbračne trudnoće.

Holivudski studio Tventi senčeri foks je u film uložio relativno veliki novac i okupio impresivnu glumačku ekipu na čelu sa Lanom Tarner, ali se isto tako pobrinuo da iz scenarija, u skladu sa tadašnjim strogim holivudskim cenzorskim kodeksom izbaci ili u njemu ublaži "paprene" detalje iz originalnog romana. Iako je to izazvalo zgražanje od strane njegove autorke, koja se filma javno odrekla, deo glumačke ekipe je bio zabrinut da je film svejedno previše "smeo" za tadašnju konzervativnu publiku te se, poput Tarner, bojao da će im pokopati karijere. Ti su se strahovi pokazali neopravdanima, jer je katolička Nacionalna legija pristojnosti filmu dala prolaznu ocenu. Uprkos loših kritika, publika je hrlila u bioskope, a dodatni poticaj je u aprilu 1958. dao i skandal iz stvarnog života u kome se našla upetljana Tarner, nakon što joj je kćer Čeril ubila njenog dečka, gangstera Džonija Stompanata. Sve je to Gradić Pejton učinilo jednim od komercijalno najuspešnijih filmova svog vremena.

Njegov uspeh se nakon nekoliko godina pretočio i u nastavak originalnog romana pod naslovom Povratak u Gradić Pejton, koji je 1961. godine takođe ekranizovan. Godine 1964. je započelo emitovanje istoimene TV-serije, koja se pretvorila u jednu od najpopularnijih i najuticajnijih u prvim decenijama američke i svetske televizije.

Radnja[uredi | uredi kod]

Mali, ali progresivni grad Pejton, mesto je mnogobrojnih ljubavnih tajni i velikih skandala koji se nastoje sakriti. Nekadašnja najveća gradska lepotica sada živi sa svojom ćerkom, bez muža, koji je, kako ona tvrdi, umro pre petnaest godina. Njena kućna pomoćnica ne krije probleme koje nosi iz sopstvene kuće: veliko siromaštvo, muž-alkoholičar, koji prebija sina i preti da napastvuje kćerku. U svečanoj atmosferi i zvucima fanfara, na Dan rada, neposredno nakon završetka Drugog svetskog rata, glavni protagonisti uradiće stvari koje će zauvek promeniti njihove živote, ali i sudbinu varošice u kojoj su osuđeni da žive.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Lana Tarner Konstans Koni Makenzi
Dajen Varsi Alison Makenzi
Houp Leng Selina Kros
Li Filips Majkl Rosi
Artur Kenedi Lukas Kros
Lojd Nolan dr Metju Svejn
Ras Tamblin Norman Pejdž
Teri Mur Beti Anderson
Dejvid Nelson Ted Karter
Bari Kou Rodni Harington
Leon Ejmz Lezli Harington
Beti Fild Neli Kros
Mildred Danok Elsi Tornton
Peg Hilijas Marion Partridž

Izvori[uredi | uredi kod]

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p251
  2. HOLLYWOOD SCENE: Jerry Wald Presents His Treasurer's Report -- Blaustein's 'Horsemen' By THOMAS M PRYORHOLLYWOOD.. New York Times (1923-Current file) [New York, N.Y] 27 July 1958: X5.

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]