Von Ryan's Express

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Von Ryan's Express
kino-poster koji je izradio Tom Chantrell
RežijaMark Robson
ProducentSaul David
ScenarioWendell Mayes
Joseph Landon
PredložakVon Ryan's Express; autor:
David Westheimer
UlogeFrank Sinatra
Trevor Howard
MuzikaJerry Goldsmith
FotografijaWilliam H. Daniels
MontažaDorothy Spencer
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
23. 6. 1965 (1965-06-23)
Trajanje117 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet5,76 mil. $[1]
Bruto prihod17,111.111 $[2]

Von Ryan's Express (sh. Von Ryanov ekspres) je američki ratni film snimljen 1965. godine u režiji Marka Robsona. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Davida Westheimera. Protagonist, čiji lik tumači Frank Sinatra je pukovnik Joseph L. Ryan, oficir američkog vojnog zrakoplovstva koji je tokom Drugog svjetskog rata oboren iznad Italije te je završio u zarobljeničkom logoru. Radnja prikazuje kako on nakon italijanske kapitulacije i njemačke okupacije organizira spektakularni bijeg zatvorenika i otima vlak sa kojim se nastoji dočepčati neutralne Švicarske. U Von Ryan's Express je ugrožen veliki novac, koji se ogledao u spektakularnim pirotehnićkim efektima, ali i korištenjem pravih aviona za scene bombardiranja. Sinatra je prilikom snimanja imao posljednju riječ, te je na njegovo inzistiranje kraj filma izmijenjen u odnosu na roman, a za što je razlog bilo Sinatrino nastojanje da izbjegne nastavak. Usprkos toga, Von Ryan's Express je dobio vrlo dobre kritike, ali i dobru gledanost, te se smatra jednim od najuspješnijih ratnih filmova svog doba.

Nekoliko godina su njegove akcijske scene poslužile jugoslavenskom sineastu Hajrudinu Krvavcu kao isnpiracija za finale znamenitog filma Valter brani Sarajevo.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p254
  2. „Von Ryan's Express, Box Office Information”. The Numbers. Pristupljeno 22. I 2013. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]