Petar Luković

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Petar Luković

Petar Luković (rođen 21. januara 1951. u Kraljevu) je srpski i jugoslovenski novinar i bivši rok kritičar. Urednik je regionalnog medijskog portala E-novine, koji pokriva dešavanja sa prostora bivše Jugoslavije.

Karijeru je započeo 1976. kao novinar „Duge“. Kao politički i rok-en-rol kritičar pisao je za mnoge jugoslovenske novine i časopise, kao što su „Džuboks“, „Mladost“, „Polet“, „Nedelja“, „Nedjeljna Dalmacija“, „Politika“, „Oslobođenje“, „Vjesnik“, „Rok 82“, „Rok“ i dr. Bio je glavni urednik časopisa „Tajne“, koje se bave paranormalnim pojavama, i časopisa „Seks klub“, prvog porno časopisa u Srbiji.

U periodu od 1991. do 1996. godine radio je za beogradski nedeljnik „Vreme“, gde je jedno vreme bio i zamenik glavnog urednika. Od 1996. do 1998. godine pisao je za „Našu Borbu“. Od 1996. do 1999. bio je glavni urednik mesečnika X-Zabava orjentisanog najviše na rok i pop kulturu i nije imao nikakvih političkih sadržaja.

Za hrvatski satirični nedeljnik „Feral Tribune“ piše od njegovog osnivanja 1984. godine. Sarađuje sa časopisima „Reporter“ iz Beograda, „Dani“ iz Sarajeva i „Mladina“ iz Ljubljane.

Objavio je i tri knjige: „Bolja prošlost“ (1989), „Ćorava Kutija“ (1993) i „Godine raspada - hronika srpske propasti“ (2000).

Nagradu dnevnika Danas „Staša Marinković“ je dobio 2001.

Petar Luković se nalazio na izbornoj listi LDP, Građanskog saveza Srbije, Socijaldemokratske unije, Lige socijaldemokrata Vojvodine za parlamentarne izbore 2007, a kasnije na listi LDP-a na izborima 2008.

2010. godine je proglašen za počasnog građanina Sarajeva.

Vidi još[uredi - уреди | uredi kôd]