Petar Hrizolog

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sveti Petar Hrizolog

Biskup, Ispovjednik i Crkveni naučitelj
Rođen/a cca. 380., Imola, (današnja provincija Bologna, Emilia-Romagna, sjeverna-centralna Italija)
Umro/la 31. jul 450., Imola
Štuje se u Rimokatolička crkva
Kanoniziran/a pre-kongregacijski
Kalendar svetaca 30. jul
4. decembar (Opći rimski kalendar 1729–1969)[1]

Petar Hrizolog (grčki: Ἅγιος Πέτρος ὁ Χρυσολόγος, Petros Chrysologos (doslovno Petar "zlatne riječi"; cca. 380. – cca. 450)[2] bio je biskup Ravenne od oko 433. do smrti.[3] Slavi se kao svetac u Rimokatoličkoj crkvi, a godine 1729. proglašen je crkvenim naučiteljem od pape Benedikta XIII.

Bio je rodom iz Imole, a na mjesto arhiđakona je došao zahvaljujući uticaju cara Valentijana III. Oko godine 433. ga je na mjesto biskupa Ravenne imenovao papa Siksto III, odbivši kandidata ravenskih vjernika. Prema Rimskom brevijaru je tu odluku donio nakon vizije u kome mu sv. Petar i sv. Apolinari pokazuju mladog čovjeka koji će postati novi biskup; kada je u Rim došla delegacija iz Ravenne, u njoj je prepoznat mladić iz vizije.

Nadimak Zlatne riječi je, po predaji, dobio od carice Gale Placidije koja je bila duboko impresionirana njegovim kratkim, ali efektnim propovijedima. Petar je navodno više volio kratke propovijedi jer nije htio dosađivati vjernicima. Postao je poznat i po propovijedima u kojima je osuđivao arijance i monofizite. Bio je i savjetnik pape Lava I.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. "Calendarium Romanum" (Libreria Editrice Vaticana, 1969), p. 98
  2. The Liturgy of the Hours, Vol. III, str. 1562.
  3. Michael Walsh, ed. "Butler's Lives of the Saints," New York: HarperCollins Publishers, 1991.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]