Five Graves to Cairo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Pet grobova do Kaira)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Five Graves to Cairo
filmski poster
RežijaBilly Wilder
ProducentB. G. DeSylva
ScenarioCharles Brackett
Billy Wilder
PredložakHotel Imperial; autor:
Lajos Bíró
UlogeFranchot Tone
Anne Baxter
Akim Tamiroff
Erich von Stroheim
MuzikaMiklós Rózsa
FotografijaJohn F. Seitz
MontažaDoane Harrison
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
4. 5. 1943 (1943-05-04)
Trajanje96 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet855.000 $ (proc.)

Five Graves to Cairo (sh. Pet grobova do Kaira) je američki ratni film snimljen 1943. u režiji Billyja Wildera poznat, između ostalog, i kao prvi u kome se kao lik pojavljuje znameniti njemački vojskovođa Erwin Rommel.

Radnja filma se temelji na kazališnoj predstavi Hotel Imperial mađarskog pisca Lajosa Biroa, ali je, za razliku od predloška, smještena u drugi svjetski rat u Sjevernoj Africi. Protagonist, koga tumači Franchot Tone je britanski vojnik koji sticajem okolnosti završi iza osovinskih linija i preuzme identitet konobara u pustinjskom hotelu čiji će gost postati Rommel (koga tumači Erich von Stroheim).

Film je bio sniman u jeku rata, odnosno u vrijeme dok kampanja u Sjevernoj Africi nije bila potpuno završena. Autorima je pri scenama pustinjske bitke pomogla Vojska SAD "posudivši" im vlastite pustinjske poligone odnosno lake trenažne tenkove M2 koji su "glumili" britanske i njaemačke modele. Film je dobio dobre kritike i značajno pomogao Wilderu da nastavi uspješnu karijeru u Hollywoodu.

Uloge[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]