Pavlova pećina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pavlova pećina
IUCN kategorija III (spomenik prirode)
Najbliži gradTrebinje  Bosna i Hercegovina
Površina0,134 km² (0 mi² )
Osnivanje1957. i 2012[1].
UpraviteljGrad Trebinje

Pavlova pećina nalazi se na brdu Doli u naselju Bihovo, i udaljena je šest kilometara od grada Trebinja, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina. Rašireno je vjerovanje da je u ovoj pećini boravio sveti Pavle po čemu je i dobila ime, pa su joj ljudi poklanjali izuzetnu pažnju, vodeći računa da ostane neoskrnavljena. Odlukom Zemaljskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirodnih rijetkosti Sarajeva bila je zaštićena od 1957. godine pod imenom „Pećina u Dolama“. Sastoji se iz jednog prostranog kanala koji je na nekoliko mjesta ispresijecan masivnim pećinskim nakitom i završava se prostranom dvoranom. Posebno je značajna kao jedini speleološki objekat Republike Srpske koji se povremeno koristi kao podzemni sakralni objekat o kojem se brine sestrinstvo Petropavlovog manastira. Do nje se stiže samo kozjom stazom, kojom dolaze mnogi turisti i vjernici, naročito na dan svetog Petra i Pavla, a čak se u njoj i djeca krštavaju.[2]

Zaštićeno područje[uredi | uredi kod]

Pavlova pećina je proglašena zaštićenim područjem slijedećih karakteristika:[3]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 „Odluka o zaštiti spomenika prirode "Pavlova pećina"”. Službeni glasnik Republike Srpske, broj 50, 17.06.2013.. Pristupljeno 10.10.2021. 
  2. Lakši put turistima do čudotvorne vode u Pavlovoj pećini - www.nezavisne.com
  3. „Istraživanje zaštićenih područja i OECMs - Pavlova pećina”. Zaštićena planeta - www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 10. 2021. (en)
  4. „Zaštićena područja u BiH - Pavlova pećina”. cin.ba. Pristupljeno 10.10. 2021.