Paul Scoon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Paul Scoon
Paul Scoon
Rođenje4. 7. 1935. (1935-07-04) (dob: 88)

Sir Paul Scoon, GCMG, GCVO, OBE (4. 7. 1935 -) je bivši grenadski političar koji se nalazio na mjestu generalnog guvernera Grenade od 1978. do 1992. godine, poznat po tome što su mu prve godine mandata bile obilježene dramatičnim i nasilnim događajima.

Godine 1979. je na Grenadi izveden marksistički puč prilikom koga je Scoon nakratko pritvoren. Scoon je, međutim, brzo našao zajednički jezik s vođom pučista i novim premijerom Mauriceom Bishopom, nagovorivši ga da zadrži državnopravne veze s Ujedinjenim Kraljevstvom i njegov položaj generalnog guvernera, zbog čega je Grenada tada postala jedna od rijetkih komunističkih država s monarhijskim državnim uređenjem. Godine 1983. su Bishopa svrgnuli i ubili radikalni marksisti, prilikom čega je Scoon ponovno pritvoren. To je američkoj vladi pod predsjednikom Ronaldom Reaganom pružilo povod za vojnu invaziju Grenade prilikom koje je marksistički režim svrgnut. Scoona su tom prilikom iz kućnog pritvora pustili američki mornarički specijalci te je, kao jedini međunarodno priznati predstavnik vlasti, imenovao Nicholasa Braithwaitea za novog premijera.

Scoon je mjesto generalnog guvernera napustio 1992. godine. Svoj mandat je opisao u autobiografskoj knjizi Survival for Service.

Reference[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Sir Leo de Gale
Generalni guverner Grenade
1978–1992
Slijedi:
Sir Reginald Palmer