Papalina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Papalina
{{{slika_opis}}}
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Actinopterygii
Red: Clupeiformes
Porodica: Clupeidae
Rod: Sprattus
Vrsta: S. sprattus
Dvojni naziv
Sprattus sprattus
Linneaus, 1758.

Papalina (Sprattus sprattus) je morska riba iz porodice haringi (clupidae). U Hrvatskoj je još poznata kao sardelina, srdelica, srdelin, belac, gavica, pistač, šarakina.

Opis[uredi | uredi kod]

Oblikom tijela papalina najviše nalikuje srdeli. Papaline imaju izduženo i u bokovima lagano spljošteno tijelo. Gornji joj dio tijela ima blijedo modrikasto-zelenkastu boju koja na bokovima prelazi u srebrnastu, a na donjem dijelu tijela u srebrnasto-bjelkastu. Papalina za rauliku od srdele na bokovima nema tamne mrljice niti ljuske po tijelu. Može narasti do 14 cm, a u nekim morima i do 16 cm duljine te najviše do 2 dkg težine. Prosječna papalina teži oko jedan dkg[1].

Rasprostranjenost[uredi | uredi kod]

Papalina obitava u sjeveroistočnom Atlantiku od Sjevernog i Baltičkog mora sve do južnih obala Maroka. Također je stanovnik Sredozemnog i Crnog mora[2].

Rasprostranjena je duž čitave obale Jadrana, a učestalija je u predjelima gdje je salinitet mora manji, pogotovo oko ušća rijeka. Više je prisutna je na sjevernom nego na južnom Jadranu

Način života i ishrana[uredi | uredi kod]

Papalina zimi boravi u plićim vodama i bliže obali, dok se ljeti povlači prema pučini i u dublje vode, ponekad čak do 150, ali najčešće između 30 i 70 m dubine. Poput ostale plave ribe i papalina živi u plovama, a te su plove manje nego kod srdela. U potrazi za hranom plova je u stalnom pokretu, a hrana papaline je raznovrsni plankton.

Razmnožavanje[uredi | uredi kod]

Papaline se mrijeste tijekom zime i proljeća i to od studenog do travnja. [3].

Gospodarska vrijednost[uredi | uredi kod]

Papalina je vrlo nježna riba i izrazito ukusna ali je unatoč tome njen gospodarski značaj jako mali. Odličan je izvor visokovrijednoh bjelančevina. Meso papaline bogato je omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u prevenciji mnogih bolesti krvožilnog sustava. Ribari je često koriste kao mamac za izlov većih riba poput tunja, palamide, lokarde, skuše i drugih kvalitetnih vrsta ribe.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Papalina