Papaja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Papaja
Ilustracija papaje iz 1887.
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Brassicales
Porodica: Caricaceae
Rod: Carica
Vrsta: C. papaya
Dvojni naziv
Carica papaya
L.

Papaja (lat. Carica papaya) biljka je iz porodice Caricaceae. Porijeklom je iz tropskih krajeve Amerike. Prvi put je kultivirana u Meksiku, a trenutno se uzgaja u većini tropskih zemalja i Sjedinjenim Američkim Državama (savezne države Florida, Havaji i dr.).

Ima oblik nalik stablu, stabiljka je visoka 5-10 m. Lišće raste na vrhu stabiljke, veliko je 50-70 cm. Plod je jestiv, ima glatku koru žute ili zelenkaste boje. Ovalnog je oblika. Mesnati dio ploda je jarko narančasti, mekan i sladak. Središnja unutrašnjost ispunjena je s crnim i naboranim sjemenkama.

Papaja se koristi za pripremu voćnih salata i sokova. Kora se mora ukloniti, jer sadrži štetne tvari. Papaja sadrži proteolitički enzim papain, koji se koristi za proizvodnju lijekova za liječenje gastrointestinalnih poremećaja i resorpciju hematoma.

Nutricionisti preporučuju papaju za prehranu, jer je bogata likopenom (u prosjeku 3,39 mg na 100 g), vitaminom C i mineralima važnima za ljudsko tijelo. Što je zrelija, veća je koncentracija hranjivih tvari.

Papaja je prvo voće, čiji je genom istražen. [1]

Galerija[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]