Oriya

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Orija jezik)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Oriya (razvrstavanje).
Orija jezik (oriā)
Govori se u: Indija (država Orisa i u okolini)
Broj govornika: 28-35 miliona
Jezička grupa: indoevropski

 indoiranski
  indoarijevski
   orija

Status jezika
Zvanični jezik u: Indijska država Orisa
Kodovi i šifre orija jezika
ISO 639-1 or
ISO 639-2 ori
SIL ORI

Oriya (ଓଡ଼ିଆ oṛiā) je jedan od indijskih jezika koji se uglavnom govori u državi Orissa, iako postoje značajne Oriya zajednice u drugim lingvističkim regijama, kao što je oblast Medinpur u Zapadnom Bengalu i oblast Saraikela Kharsawan u Jharkhandu. Zbog povećanja radne migracije, zapadnoindijska država Gujarat također ima značajan udio stanovništva koje govori Oriya jezikom, a Surat je drugi po veličini grad po broju govornika Oriya. Jezik je također jedan od službenih jezika Indije. Oriya je istočni indoarijski jezik koji pripada indoarijskoj jezičkoj porodici. Smatra se da je nastao neposredno od Prakrita poznatog i kao Purva Magadhi koji se govorio u istočnoj Indiji prije 1500 godina. Dosta je sličan modernim jezicima Bangla (Bengaliju), Bihariju, i Ôxômiya (asamskom). Od svih jezika koji se govore u sjevernoj Indiji, Oriya se čini pod najmanjim utjecajem perzijskog i arapskog.

Oriya ima bogatu književnu baštinu koja seže u 13. vijek. Sarala Dasa koji je živio u 14. vijeku je poznat kao Vyasa Orisse. On je preveo Mahabharatu na jezik Oriya. U stvari jezik se standardizirao kroz proces prijevoda klasičnih sanskrtskih tekstova kao što su Mahabharata, Ramayana i Srimad Bhagabatam. Jagannatha Das je preveo Srimad Bhagabatam na jezik Oriya i njegov prijevod je standardizirao književni jezik. Oriya je imala dugu tradiciju poezije, pogotovo vjerske.

Značajni Oriya pjesnici su Kavi Samrat Upendra Bhanja i Kavi Surya Bala Dev Ratha.

Proza na Oriya jeziku je novijeg doba. Poznati prozni pisci su Fakir Mohan Senapati, Manoj Das, Bibhuti Pattnaik, Pratibha Rai, Surendra Mohanty, Madhusudan Das, Kishore Charan Das, Kalindi Charan Panigrahi, Hari Hara Das i Gopinath Mohanty. Snaga moderne Oriya književnosti je u poeziji. Pjesnici poput Guruprsad Mohantyja, Soubhagya Misre, Ramakanta Ratha i Sitakanta Mohapatre su dali značajan doprinos indijskoj poeziji.

Oriya je također bila pod snažnim budističkim i džainističkim utjecajem.

Oriya se piše Oriya pismom.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Wikipedia
Wikipedia