Surat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Surat

Surat je lučki grad u indijskoj državi Gudžarat. Ima 3,6 miliona stanovnika sa okolicom ( procena iz 2005.). Uži grad ima 2.433.787 stanovnika (2001.). Surat predstavlja svetski centar rezanja i brušenja dijamanata. Tu se reže i brusi 90% svetske proizvodnje dijamanata ili 55% svetske vrednosti dijamanata, što Indiji donosi 8 milijardi $.

Istorija[uredi | uredi kod]

Moderni grad je osnovan krajem 15. veka, a portugalski istraživač Diarte Barboza opisuje ga 1514. kao značajnu luku. Postao je najveća luka zapadne Indije, pa je tokom mogulske vlasti Akbara Velikog i šaha Džahana postao glavni trgovački grad Indije. Krajem 16. veka Portugalci su bili glavni posrednici u trgovini sa Suratom. Britanska istočnoindijska kompanija je 1608. započela sa svojom prisutnošću u Suratu. Britanski kapetan Best je 1612, a posle njega i kapetan Dauntaun uspeo da pobedi Portugalce, koji su dotad bili pomorski superiorniji. Britanci su dobili pravo od Mogulskog carstva da uspostave fabriku u Suratu. Surat postaje jedno od najvažnijih sedišta Britanske istočnoindijske kompanije. Holanđani su isto osnovali fabriku u Suratu. Vođa Marata je 1664. zauzeo i pljačkao Surat tri nedelje.

Surat je svetski centar rezanja i brušenja dijamanata. 55% svetske vrednosti dijamanata se reže u Suratu

Marate su ogromno mogulsko i portugalsko blago transportovali do Maharaštre, pre nego što je stigla pomoć od Mogula iz Delhija. Od vremena kada je Bombaj 1668. postao glavni centar Britanske istočnoindijske kompanije uloga Surata se smanjuje, a i Marate ga ponovo pljačkaju 1670. Grad koji je imao 800.000 stanovnika pao je tokom 19. veka na 80.000. Od kada je postao deo Britanske Indije grad je postao relativno miran. Početkom 20. veka Surat je centar tekstilne industrije , posebno prerade pamuka. U gradu su 1992. bili nemiri između hindusa i muslimana.

Ekonomija[uredi | uredi kod]

Surat predstavlja svetski centar rezanja i brušenja dijamanata. Tu se reže i brusi 90% svetske proizvodnje dijamanata ili 55% svetske vrednosti dijamanata, što Indiji donosi 8 milijardi $. Jeftina radna snaga je odlučujući faktor, jer u Indiji se režu najmanji dijamanti, čije rezanje nije isplativo na drugim mestima. Industrija dijamanata nastala je 1901., kada su emigrirali Indijci iz Istočne Afrike, koji su poznavali zanat rezanja dijamanata. Početkom 1970ih započinju sa prvim izvozom dijamanata u SAD.

Osim dijamanata Surat je značajan po proizvodnji sintetičkih vlakana , tako da se tu proizvodi 28% indijske proizvodnje sintetičkih vlakana i 40% ukupne proizvodnje šivanog tekstila.

Milionski gradovi u Indiji Flag of India
AgraAhmedabadAlahabadAmricarAsansolBangalorBopalČenajKoimbatorDelhiDanbadFaridabadHajderabadIndorDžabalpurDžajpurDžamšedpurKanpurKočinKolkataLaknauLudijanaMaduraMirutMumbajNagpurNašikPatnaPunaRadžkotSuratVadodaraVaranasiVidžajavadaVizagapatnam