Patna

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostala značenja, v. Patna (razvrstavanje).
Patna
Pataliputra, Magadha
Drevno naselje ‘Patali’[1]
Map of India showing location of Bihar
Location of Patna in India
Location of Patna
Patna
Karta Patne
Zemlja  Indija
Regija Magadha
Država Bihar
Division Patna
Distrikt(i) Patna
Patliputra 6. vijek pne.
Mayor Sanjay Kumar
Parliamentary constituency parlamentarni okrug Patna
Assembly constituency PATNA WEST(188), PATNA CENTRAL(189), PATNA EAST(190)
Planning Agency PRDA
Civic agency PMC
Ward 72 četvrti
Stanovništvo
Gustina
1.697.976[2] (14.) (2001)
Šablon:Convert//km2
Sex ratio 1.145 /
Literacy
• Male
• Female
63.82%
• 73.81%
• 52.17%
Language(s) Hindi, Magadhi, Maithali, Bhojpuri, Urdu, engleski
Vremenska zona IST (UTC+5:30)
Površina
Nadmorska visina
3.202 km2 (1.236 sq mi)
Šablon:M to ft
Klima
Padavine
Temperatura
• Ljetna
• Zimska
ETh (Köppen)
Šablon:Legend0
Šablon:Legend0
Šablon:Legend0
Šablon:Legend0
Vladajuće tijelo Vlada Bihara
Vlada Indije
ISO 3166-2 IN-BR-PA
Website www.patna.nic.in

Koordinate: 25°36′40″N 85°08′38″E / 25.611°N 85.144°E / 25.611; 85.144 Paṭnā O ovom zvuku pronunciation (hindi: पटना) je glavni grad indijske države Bihar. Suvremeni grad Patna je smješten na južnoj obali rijeke Ganges. Grad također obuhvaća obale rijeka Kosi, Sone io Gandak]]. Patna je približno 25 km duga i 9 km do 10 km široka. Patna je 14. najveći grad Indije s približno 1,8 miliona stanovnika, odnosno 168. najveća aglomeracija na svijetu. Predstavlja najveći grad u istočnom dijelu Indije iza Kolkate. Danas su, zbog veće važnosti Patne, tamo svoja sjedišta i podružnice ustanovila brojne važne kompanije. Grad u posljednje vrijeme raste zahvaljujući bumu na tržištu nekretnina i uslužnog sektora. Također su u njemu ustanovljene i brojne obrazovne institucije.

Osim kao sjedište države i historijski važna lokacija, grad je poznat i po medicinskim institucijama. Patna je zabilježila godišnji bruto proizvod od 31.441 Rs po stanovniku, koji je najviši u in Biharu [3] i bolji od većine metropolitanskih područja Indije [4] Patna je 32. grad po brzini rasta na svijetu i 5. grad po brzini rasta u grad u Indiji.[5] In June 2009, The World Bank ranked Patna je, prema istraživanjima, drugi najbolji grad za osnivanje poduzeća, iza Delhija.[6]

Patna također predstavlja jedno od najstarijih kontinuirano naseljenih mjestana svijetu.[7]. Drevna Patna, poznata po imenom Pataliputra, bila je prijestolnica [Magadha Carstvo|Carstva Magadha]] pod dinastijama Haryanka, Nanda, Maurijskom, Sunga, Gupta, Pala i Suri. Pataliputra je također bila poznata koa kulturno io obrazovno središte. U maurijskom periodu (oko 300. pne.)je imala oko 400.000 stanovnika.[8] Ozidano središte, koje stanovnici zovu Patna City je danas glavno mjesto za trgovinu.

U gradu i okolici se nalaze brojna budističkja, hindustička i džainistička mjesta hodočašća kao što su Vaishali, Rajgir , Nalanda, Bodhgaya i Pawapuri, a Patna je također sveti grad za sikhe. Sikh Guru, osnivač i prvi vrhovni komadnat sikske Halsa vojske, Guru Gobind Singh je rodom iz Patne.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]


Milionski gradovi u Indiji Flag of India
AgraAhmedabadAlahabadAmricarAsansolBangalorBopalČenajKoimbatorDelhiDanbadFaridabadHajderabadIndorDžabalpurDžajpurDžamšedpurKanpurKočinKolkataLaknauLudijanaMaduraMirutMumbajNagpurNašikPatnaPunaRadžkotSuratVadodaraVaranasiVidžajavadaVizagapatnam