Ordet

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ordet

kino-poster
Režija Carl Th. Dreyer
Producent Carl Th. Dreyer
Scenario Carl Th. Dreyer
Predložak Ordet; autor:
Kaj Munk
Uloge Henrik Malberg
Emil Hass Christensen
Cay Kristiansen
Preben Lerdorff Rye
Muzika Poul Schierbeck
Fotografija Henning Bendtsen
Montaža Edith Schlüssel
Datum(i) premijere
10. januar 1955 (1955-01-10)
Trajanje 126 min.
Zemlja  Danska
Jezik danski

Ordet (sh. Riječ) je danski crno-bijeli film snimljen u režiji Carla Theodora Dreyera i premijerno prikazan početkom 1955. godine, poznat kao Dreyerovo komercijalno najuspješnije ostvarenje, ali i jedan od najznačajnijih ostvarenja tadašnje svjetske kinematografije.

Predstavlja adaptaciju istoimene drame luteranskog svećenika Kaja Munka. Radnja je smještena u konzervativni gradić u kome se Morten Borgen (čiji lik tumači Henrik Malberg) udovac i ugledni pokrovitelj lokalne crkve mora nositi sa svoja tri sina, koji, svaki na svoj način, izazivaju uvriježeni svjetonazor - jedan se namjerava oženiti za kćer vođe lokalne fundamentalističke sekte, drugi iskazuje agnostičke stavove, a treći je nakon studija filozofije poludio i umislio da je Isus Krist.

Dreyer je ekranizaciju Munkove drame počeo pripremati još od 1933. godine, kada ju je prvi put gledao u teatru, ali su ga pri tome dugo vremena spriječavali financijski problemi i Drugi svjetski rat i njemačka okupacija za vrijeme koje je u susjednoj Švedskoj snimljena istoimeni film u režiji Gustafa Molandera. Dreyer je sredstva za film na kraju uspio prikupiti tek uz pomoć danske vlade. Film je, radi što veće autentičnosti, sniman u Vedersøu, mjestu gdje je Munk radio kao župnik, a također je angažiran lingvist kako bi osigurao da svi glumci govore lokalnim dijalektom.

Nakon premijere je Ordet doživio izuzetan komercijalni uspjeh i brojne pohvale među kritičarima. Posebno se isticala jednostavnost strukture, minimalistički stil i vrlo dobro korištenje svjetla, kao i emocionalno snažna završnica. Iste je godine prikazan na venecijanskoj Mostri gdje je dobio Zlatni lav, a također je nagrađen i Zlatnim globusom za najbolji strani film.

Uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Glumac Uloga
Gerda Nielsen Anne Petersen
Sylvia Eckhausen Kirstin Petersen
Ejner Federspiel Peter Petersen
Cay Kristiansen Anders Borgen
Birgitte Federspiel Inger Borgen
Emil Hass Christensen Mikkel Borgen, njen muž
Susanne Rud Lilleinger Borgen, Mikkelova kćer
Ann Elisabeth Rud Maren Borgen, Mikkelova kćer
Preben Lerdorff Rye Johannes Borgen
Henrik Malberg Morten Borgen
Ove Rud Pastor
Henry Skjær (da) The Doctor
Edith Trane Mette Maren
Hanne Agesen Karen, sluga

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]