Obični ćuk

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Obični ćuk
Obični ćuk (Athene noctua)
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Strigiformes
Porodica: Strigidae
Rod: Athene
Vrsta: A. noctua
Dvojni naziv
Athene noctua
Scopoli, 1769.
Athene noctua vidalii

Obični ili sivi ćuk (lat. Athene noctua) je vrsta malene, kratkorepe sove iz porodice sova (Strigidae). Areal ove vrste prostire se od sjeverne Afrike do Euroazije.

Obični ćuk je u antičkoj Grčkoj smatran pticom mudrosti i bio je simbol božice Atene. Odatle potiče i znanstveni naziv, koji znači "noćna Atena". U srednjoj Europi se već godinama smanjuje broj običnih ćukova. Glavni razlog ovog pada je uništavanje staništa sa odgovarajućim uvjetima za život.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kod]

Areal ove vrste prostire se od sjeverne Afrike do Euroazije. U srednjoj Europi se već godinama smanjuje broj običnih ćukova. Glavni razlog ovog pada je uništavanje staništa sa odgovarajućim uvjetima za život. On je uobičajen stanovnik ravnica sa oskudnom ili nikakvom vegetacijom i najdraže lovi na tlu. Jednom izabranu teritoriju uglavnom drži nekoliko godina, a nekada čak i cijeli život.

Opis i ponašanje[uredi | uredi kod]

Gnijezdi se u rupama u drveću, kamenju ili zgradama. Ima zdepasto tijelo, široku glavu s ravnim tjemenom i duge noge. Držanje mu obično nije tako uspravno kao kod drugih sova. Pravi naklone i čučnjeve kad je uzbuđen. Rado koristi stupove, električne žice i sl. kao osmatračnice. Leti valovito kao djetlić. Može treptati. Lovi veliki broj životinjskih vrsta: glodavce, ptice, kukce, crve itd. Aktivan i po danu i po noći. Teritorijalni zov se lako razlikuje od zova ušatog ćuka, izvučeniji je i raste na kraju, "gooo(e)k". Ženka ima falsetto verziju. Često se čuje glasno, prodorno mjaukanje "kEEoo". Znak za opasnost je vrištavo, eksplozivno, slično čigrama "kyitt, kyitt". Mladi mole hranu izvučenim šištanjem.[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-24. Pristupljeno 2011-06-25. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]