Novčanik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Primjer novčanika

Novčanik, novčarka ili lisnica je predmet s pregradama za držanje odnosno nošenje papirnog i metalnog novca, ličnih isprava (lična karta, vozačka dozvola, zdravstvena knjižica), kreditnih kartica, posjetnica, slike bračnog druga ili djece i sl.

Oblik i upotreba

[uredi | uredi kod]

Novčanik obično ima oblik male torbice, ili torbice koja se može rasklopiti, ili se sastoji od dva ili tri dijela koji se preklapaju. U svim slučajevima takve je veličine da se može nositi u džepu na košulji, unutrašnjem džepu sakoa, jakne ili kaputa ili u stražnjem džepu hlača. Obično se pravi od kože, plastike i(li) tkanine.

Jedna pregrada obično se može zatvoriti patent-zatvaračem ili čičak-trakom (i to ona za držanje metalnog novca), a neke pregrade imaju providnu stijenku (za slike, dokumente i sl.).

Postoje i manji novčanici sa samo jednom pregradom, koji se zatvaraju patent-zatvaračem ili čičak-trakom, a koji uglavnom služe za nošenje metalnog novca.

Žene novčanik obično nose u svojoj (ženskoj) torbici, a muškarci u džepu ili u muškoj torbici.

Naziv

[uredi | uredi kod]

Naziv novčanik koristi se na cijelom području srpskohrvatskog jezika, a novčarka i lisnica u Hrvatskoj.

U raznim krajevima i dijalektima koriste se mnogi nazivi stranog porijekla: buđelar (lat.), geldtaška, geldtašn (njem.), portfelj (franc.), portafolj (tal.), šlajbok, šlajpik (njem.), šrajtoflin (njem.; u kajkavskom narječju).

Povezano

[uredi | uredi kod]

Izvori

[uredi | uredi kod]