Nojnkirhen (okrug)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nojnkirhen
Statistika
Država: Saarland
Prestonica: Ottweiler
Površina: 249,16 km²
Stanovništvo: 148.069 (2001.)
gustina naseljenosti: 594 stan./km²
Auto oznaka: NK
Sajt: landkreis-neunkirchen.de
Mapa
Mapa države Saarland sa podvučenom oblasti Nojnkirhen
Mapa države Saarland sa podvučenom oblasti Nojnkirhen

Nojnkirhen (nem. Neunkirchen) je oblast (Kreis) u sredini države Sar, u Nemačkoj. Susedne oblasti su Sankt Vendel, Kusel, Sarpfalc, Sarbriken, Sarluj. NJeno ime Neunkirchen na nemačkom jeziku znači devet crkava.

Istorija[uredi | uredi kod]

Oblast Otvajler je stvorena 1814. Međutim, njena istorija se može pratiti od 1545, kada je osnovana kao Heršaft Otvajler (Herrschaft Ottweiler), a kasnije je bila Amt Otvajler (Amt) i Oberamt Otvajler (Oberamt Ottweiler), i tokom Napoleonskih ratova Kanton Otvajler (Kanton Ottweiler). Dve godine nakon što je osnovana, priznata je, 1816, odredbama Bečkog kongresa. 1866, je propao pokušaj da se glavni grad oblasti premesti u Nojnkirhen. 1974, oblasti su reorganizovane, ali je najveća promena bila promena glavnog grada, a samim tim i imena u Nojnkirhen. Neki delovi administracije su ostali u Otvajleru.

Geografija[uredi | uredi kod]

Cela oblast se nalazi u industrijskoj zoni, čiji je centar u Sarbrikenu. Nalazi se na obe strane reke Blis, glavne pritoke reke Sar.

Razno[uredi | uredi kod]

Od 1985, oblast se ponekad naziva Oblast ruža, zbog mnogo ružičnjaka koji se mogu videti u ovoj oblasti. Čak se svake godine proglašava kraljica ruža.

Grb[uredi | uredi kod]

Grb Nojnkirhena Na gornjem delu grba se nalazi lav Nasaua, jer je oblašću vladala jedna grana kuće Nasau (Nasau-Sarbriken, kasnije Nasau-Otvajler). Na donjem delu se nalaze glavni simboli dva najveća grada u oblasti, ruža Otvajlera i točak Nojnkirhena.

Gradovi i opštine[uredi | uredi kod]

Gradovi Opštine
  1. Nojnkirhen
  2. Otvajler
  1. Epelborn
  2. Ilingen
  3. Merhvajler
  4. Šifvajler
  5. Špizen-Elferzberg

Vidi još[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]