Nina Kovačić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Nina Kovačić, (Rijeka, 15. XI. 1949.) je hrvatska pijanistica.

Rođena je u Rijeci gdje završava klavir na Srednjoj muzičkoj školi "Ivan Matetić Ronjgov" u klasi prof. Vere Frelić. Diplomski i postdiplomski studij klavira završila je na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi prof. Hilde Horak. Tijekom studija osvaja značajnu "Prešernovu nagradu".

Nakon završenog postdiplomskog studija (također u klasi prof. Horak) posvećuje se pedagoškom radu. Od 1973. godine djeluje kao profesorica klavira na riječkoj glazbenoj školi. Bila je korepetitorica Područnog odsjeka Muzičke akademije u Rijeci. Intenzivno koncertira, nastupajući u zemlji i inozemstvu.

Istakla se kao solistica, članica riječkih komornih sastava (Riječki komorni trio, Riječki klavirski duo), a nastupala je i s Riječkim komornim orkestrom, austrijskim kvartetom "Szabó". Surađuje kao korepetitorica ili komorna umjetnica s većinom riječkih reproduktivnih umjetnika, priredivši niz zapaženih koncerata.

Snimila je dva nosača zvuka - s mezzosopranisticom Anđelkom Rušin, te kao Riječki klavirski duo sa Robertom Hallerom.

Dobitnica je nagrade Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga (2000.), Nagrade grada Rijeke (2002.) te Nagrade "Ivan Filipović" (2003.).