Nikaragva (jezero)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nikaragva
Volcanic Island.jpg
Vulkansko ostrvce u jezeru Nikaragva
Lokacija
Države Nikaragva
Koordinate11°37′″N85°21′″W
Hidrografija
Vrstaprirodno, tektonsko
Površina41.600 km2 (16,062 sq mi)[1] km²
Aps. visina32 m
Dužina148 km
Širina55 km
Dubina26 m
Karta
Nicaragua location map.svg

Jezero Nikaragva (šp. lago de Nicaragua, lago Cocibolca, Mar Dulce) je sa 8.157 km² najveće jezero Srednje Amerike. Nalazi se na jugozapadu Nikaragve. Povezano je sa jezerom Managva na severu.

Najveće ostrvo u jezeru je Ometepe sa dva vulkana, drugo je Zapatera na severu, dok je na jugu grupa ostrva Solentiname. Pored njih, tu je i oko 400 ostrvaca.

Reka San Huan ističe iz jezera i uliva se u Karipsko more. Na taj način manji brodovi iz Atlantika mogu da plove do luka na njegovoj obali. Istorijski zapisi govore da su karipski gusari tri puta napadali grad Granada na obali jezera Nikaragva.

Na jezeru Nikaragva vlada živ saobraćaj koji povezuje njegove obale. Već duže od veka postojali su planovi da se jezero Nikaragva i reka San Huan iskoriste za izgradnju kanala između Atlantika i Pacifika (takozvani Nikaragvanski kanal).

Mnoge morske vrste riba mogu da doplivaju i opstanu u slatkovodnom jezeru Nikaragva, poput sabljarki i ajkula. Jezero je danas prilično zagađeno.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Salvador Montenegro-Guillén (2003). „Lake Cocibolca/Nicaragua”. Lake Basin Management Initiative: Experience and Lessons Learned Brief. LBMI Regional Workshop for Europe, Central Asia and the Americas. Saint Michael's College, Colchester, Vermont. pp. 1–29. Pristupljeno 2014-01-01. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]