Nikab

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nikab u Jemenu Nikab u Jemenu
Nikab u Jemenu
Tzv. polunikab u UAE

Nikab (arapski: نقاب , "veo" ili "maska") je tkanina kojom neke muslimanske žene Arapskog svijeta pokrivaju lice. Po pravilu se radi od crne tkanine.

Porijeklo[uredi - уреди | uredi kôd]

Reljefi umotanih žena s Baalovog hrama u Palmiri (1. v.)

Porijeklo nikaba je predislamsko – Tertulijan je još početkom 3. vijeka pisao da Arapkinje u potpunosti prekrivaju lice, ponekad i jedno oko.

Rasprostranjenost[uredi - уреди | uredi kôd]

Nikab je najviše rasprostranjen u zemljama Arapskog poluotoka kao što su: Saudijska Arabija, Jemen, Katar, Kuvajt, Oman, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Prema predvladavajućem tumačenju koncepta hidžaba, žene bi trebale prekrivati isključivo kosu. Jusuf Karadavi, egipatski islamski teolog, smatra da nošenje nikaba nije obvezno niti poželjan način odijevanja žena islamske vjeroispovijesti. S druge strane, brojni teolozi iz Arabije zagovaraju nikab pa tako u Saudijskoj Arabiji sve muslimanke moraju nositi veo preko lica u svetim mjestima kao što su Meka i Medina. Godine 2008., vjerski poglavar Meke Muhamed Habadan, pozvao je žene da nose veo koji će im otkrivati samo jedno oko, da bi ostale muslimanke bile obeshrabrene i prestale se šminkati.[1]

U mnogim zemljama zapadnog svijeta postoje antimaskirni zakoni odnosno zabrana nošenja nikaba i drugih pokrivala lica na javnim mjestima. Neki drugi arapski odjevni predmeti koji također pokrivaju lice su bušija i batula. Nikab se u zapadnom svijetu često miješa s burkom, paštunskom tradicionalnom odjećom koja pokriva cijelo tijelo uključujući i oči.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. BBC (3. 10. 2008.): Saudi cleric favours one-eye veil Preuzeto 21. 7. 2012.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Nikab
Wiktionary-logo-en.pngPotražite izraz nikab u W(j)ečniku, slobodnom rječniku.