Burka

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Burka u Afganistanu Burka u Afganistanu
Burka u Afganistanu
Burka u Kašmiru

Burka (perz./pašt./arap./urd. برقع, također i čad(a)ri, ruband ili mekna) je tradicionalna paštunska ženska odjeća koja pokriva cijelo tijelo i lice. Nose ga žene islamske vjeroispovjesti u Afganistanu i u dijelovima Pakistana i Indije (Kašmir).

Karakteristike[uredi - уреди | uredi kôd]

Burka je izrađena od guste tkanine koja u potpunosti pokriva cijelo tijelo, uključujući i lice, dok predio očiju sadrži gusta mreža kroz koju se može gledati.

Generalno postoje dvije vrste burke:

  • afganska – mreža je jednodjelna, tkanina je uglavnom plavih tonova.
  • kašmirska – mreža za gledanje je dvodjelna, boja burke je crna.

Historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Ilustracija Kabula iz 1840-ih sa ženom u burki (desno)

Riječ burka je arapski oblik perzijske riječi purda (ili parda) koja doslovno podrazumijeva zastor ili zavjesu, ali također je označavala i praksu spolne segregacije u starovjekovnom iranskom svijetu koja se kasnije u istoimenoj formi proširila i sjevernom Indijom. Iako je poznato da je u nekim dijelovima ovog starovjekovnog svijeta bilo prekrivanja lica, danas nije poznato je li takva odjeća nazivana purdom i je li bila u formi današnjih burki. Prve takve primjere zabilježili su Ibn Batuta u 14. vijeku i novovjekovni evropski autori, uglavnom u sjeveroistočnim dijelovima Perzijske Monarhije tj. Horasanu. U moderno doba burka je specifična za Paštunce, a za vrijeme talibanskog režima u Afganistanu (1996. – 2001.) bila je propisana u vidu hidžaba i ženama je bilo zabranjeno izlaziti u javnost bez burke.

Slična odjeća[uredi - уреди | uredi kôd]

Paštunsku burku (lijevo) nerijetko se miješa s arapskim nikabom (crno pokrivalo desno) Paštunsku burku (lijevo) nerijetko se miješa s arapskim nikabom (crno pokrivalo desno)
Paštunsku burku (lijevo) nerijetko se miješa s arapskim nikabom (crno pokrivalo desno)

U zapadnom svijetu burku se često miješa sa nikabom, arapskim odjevnim predmetom koji također pokriva lice, ali ima otvoreni prorez za oči. Najsličniji odjevni predmet burki je parandža (ili farandži), također dugačak ogrtač s čačvanom (teško providna tkanina od konjskih dlaka preko čitavog lica) koji je nošen u nekim mjestima susjednog Tadžikistana. Neki drugi odjevni predmeti koji isto potpuno pokrivaju lice su bušija (ili gatva) kod Arapkinja uz obale Perzijskog zaljeva, nekad peča u Osmanskom Carstvu, te gungat u Indiji.

Zabrane[uredi - уреди | uredi kôd]

Glavni članak: Antimaskirni zakoni

U pojedinim evropskim zemljama su usvojeni antimaskirni zakoni kojima se zabranjuje nošenje burki i drugih pokrivala lica na javnom mjestu. Razlog za zabranu nošenja je, između ostalog i nemogućnost lične identifikacije osobe koja nosi burku jer joj je lice sakriveno.[1] Postoje i mišljenja da je burka simbol potlačenosti žena.[1]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Burka
Wiktionary-logo-en.pngPotražite izraz burka u W(j)ečniku, slobodnom rječniku.