Nadvojvoda Karl od Austrije

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nadvojvoda Karl
Supružnik Nadvojvotkinja Francesca od Austrije
Djeca
Nadvojvotkinja Eleonore od Austrije
Nadvojvoda Ferdinand Zvonimir od Austrije
Nadvojvotkinja Gloria od Austrije
Dinastija Habsburg-Lotaringija
Otac Otto, nadvojvoda od Austrije
Majka Regina, nadvojvotkinja od Austrije
Rođenje 11. januar 1961.

Njegova carska i kraljevska visost Nadvojvoda Karl od Austrije (puno ime: Karl Thomas Robert Maria Franziskus Georg Bahnam; rođen 11. januara 1961) prvi je u nasljednom nizu za titulu cara Austrije i kralja Mađarske, Češke, Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Porijeklo[uredi - уреди | uredi kôd]

Nadvojvoda Karl najstariji je sin i šesto dijete Otta von Habsburga, najstarijeg sina posljednjeg austrijskog cara Karla i Regine od Sasko-Meiningena. Kao unuk posljednjeg cara Austrije i kralja Mađarske nosi oslovljavanje Njegova carska i kraljevska visost nadvojvoda Karl od Austrije. Republika Austrija ne priznaje titule njegove porodice i po austrijskom zakonu on je Karl Habsburg-Lothringen.

Funkcije[uredi - уреди | uredi kôd]

Karl je od 1987. godine osnivač i predsjednik organizacije Paneurope-Austria. Dana 13. oktobra 1996. godine izabran je za člana Evropskog parlamenta (Austrijska narodna stranka). Od 19. januara 2002. godine generalni je direktor Organizacije nepredstavljenih nacija i naroda. Neko vrijeme vodio je i televizijski kviz po imenu Who-is-Who na austrijskoj televiziji ORF.

Privatni život[uredi - уреди | uredi kôd]

Nadvojvoda Karl živi u gradiću Anif kod Salzburga od 1981. godine. Dana 31. januara 1993. godine oženio se s baronicom Francescom Thyssen-Bornemisza, koja je od tada nadvojvotkinja Francesca od Austrije. S njom ima troje djece.