Nacionalni park Prokletije

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Nacionalni park Prokletije (Srbija).
Nacionalni Park Prokletije
Pošalji fotografiju
Nadmorska visina 1.970 m (Jezerski vrh)
Države  Crna Gora

Nacionalni park Prokletije je peti nacionalni park u Crnoj Gori, proglašen 2009. godine[1]. Zahvata površinu od 16.630 ha i u okviru njega su dva rezervata prirodeHridsko jezero i Volušnica. Zona zaštite oko parka je 6.252 ha[traži se izvor]. Prokletije se odlikuju karakterističnim krečnjačkim reljefom i lepotama koji su uticali na proglašenje za zaštićeno područje od nacionalnog značaja.

Položaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Nacionalni park Prokletije ograničen je sa juga visokim grebenima planine i albanskom granicom, na zapadu je reka Grnčar, na severu Gusinjsko-plavska dolina i najzad na istoku planina Bogićevica[2]. Ukupna površina je oko 16.600 ha sa okolnom zaštitnom zonom od približno 6200 ha.

Odlike[uredi - уреди | uredi izvor]

Nacionalni park Prokletije odlikuje se krečnjačkim i dolomitskim sastavom stena, koje su se formirale u oligo-miocenu. Predeo je izuzetno neprisupačan sa brojnim visokim vrhovima i kraškim oblicima (jame, pećine, uvale i dr). Vrhovi su najčešće oštri i nazubljeni, a padine izuzetno strme. Najviše tačke su Zli Kolac (2534 m), Dobri Kolac (2528 m) i Rosni vrh (2524 m)[3]. [4].

Galerija[uredi - уреди | uredi izvor]

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]