Nacionalni park Bwindi

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nacionalni park nedostupni Bwindi
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Bwindi.JPG

 Uganda

Bwindi is located in Uganda
Bwindi
Bwindi
Lokacija NP Bwindi u Ugandi
Registriran: 1994. (18. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, x
Ugroženost: -
Referenca: UNESCO

Nacionalni park nedostupni Bwindi (engl.: Bwindi Impenetrable National Park) je nacionalni park na rubu Doline velike rasjeline, na jugozapadu Ugande (županije Kabale, Kisoro i Rukungiri) u blizini granice s DR Kongo. Park je osnovan 1991. godine proširenjem Krunskog rezervata prirode (Crown Forest Reserve, osnovan 1932.), i ima površinu od 331 km² (proširen 2003.). Osnovan je kako bi se zaštitila njegova jedinstvena planinska tropska prašuma koja je dom mnogim ugroženim vrstama kao što je planinski gorila. Zbog toga je 1994. godine upisan i na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi[1].

Bwindi gorje

U žujku 1999. godine, 14 turista je otela paravojna skupina iz Ruande i naposlijetku je ubijeno njih 8, zajedno s jednim lovočuvarom[2].

Odlike[uredi - уреди | uredi izvor]

U NP Bwindi obitava više od 160 vrsta drveća (možda najviše vrsta na ovoj visini u Istočnoj Africi) od kojih je 10 endema, i preko 100 vrsta paprati koje su se udomaćile tijekom pleistocena. Od životinja, u prašumama Bwindija obitava oko 202 vrsta leptira (najveći broj u Istočnoj Africi i 84% ukupnih vrsta Ugande) od kojih je 8 endemskih vrsta (Papilio leucotaenia, ), te oko 347 vrsta ptica od kojih 78 vrsta živi samo u šumama Doline velikog rasjeda, a od njih su 22 endemske vrste (širokokljuni Grauer (Pseudocalyptomena graueri), . Gorska šuma je također dom ugroženim vrstama kao što su afrički šumski slon, divovska gorska svinja (Hylochoerus meinertzhageni), afrička cibetka, istočne čimpanze, crno-bijeli kolobus (Colobus) i L'Hoestov majmun (Cercopithecus lhoesti), ali je park najpoznatiji po populaciji planinskih gorila (Gorilla beringei beringei) kojih ima oko 340, što čini polovicu ukupne svjetske populacije (ostatak živi u Nacionalnom parku Virunga u DR Kongu).

Endemske vrste Bwindija:

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. UNESCO Nacionalni park nedostupni Bwindi ((en)) Posjećeno 27. listopada 2011.
  2. Court finds Rwandan guilty of murdering tourists 7 years ago IRIN (UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) 9. siječnja 2006. ((en)) Preuzeto 27. listopada 2011.

Poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]

Ostala svjetska baština u Ugandi:

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]

Koordinate: 01°03′S 29°43′E / 1.050°S 29.717°E / -1.050; 29.717