Nacionalni park Arly

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Nacionalni park Arli)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nacionalni park Arly
Svjetska baštinaUNESCO
 Burkina Faso
NP Arly na mapi Burkine Faso
NP Arly
NP Arly
Lokacija NP Arlyja u Burkini Faso
Registriran:1996. (22. zasjedanje) Prošireno 2017.
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:ix, x
Ugroženost:-
Referenca:UNESCO

Nacionalni park Arly, poznat i kao Nacionalni park Arli, je nacionalni park na samom jugoistoku Burkine Faso, te se na zapadu nastavlja na Rezervat prirode Singou, a na jugu na Nacionalni park Pendjari u Beninu. Smješten je od prostranih šuma rijeke Arly do savana i pješčanih brda rijeke Pendjari na gorju Gobnangou. Površine je 760 km², što ga čini najvećim nacionalnim parkom u državi. Osnovan je 13. prosinca 1954. kao rezervat faune, a od 2009. godine je zaštićen i Ramsarskom konvencijom o zaštiti močvara.

Karta izmeđudržavnog zaštićenog područja WAP kompleksa

Nacionalni park Arly danas je sklonište za brojne vrste sisavaca, među kojima je oko 200 slonova (Loxodonta africana), 200 vodenkonja (Hippopotamus amphibius) i 100 lavov. Tu se također mogu pronaći i bivoli (Syncerus caffer), pavijani, crveni i zeleni majmuni, neke vrste antilopa (Alcelaphus buselaphusa, močvarna antilopa, konjska antilopa i Dujker antilope)[1].

God. 2008. EU je financirala projekt ECOPAS (fr. Ecosystèmes Protégés en Afrique Soudano-Sahélienne) kojim su tri parka Nigera, Burkine Faso i Benina ujedinjena zajedničkom upravom u W regionalni park (fr. Parc Regional W)[2].

God. 2017. UNESCO je u još od 1996. godine zaštićeno područje Nacionalnog parka W uključio Nacionalni park Pendjari (Benin) i Nacionalni park Arly, stvorivši golemo zaštićeno područje od 1.494.831 ha poznato kao W-Arly-Pendjari kompleks[3] koje je upisano na popis mjesta svjetske baštine u Africi jer "predstavlja važan ekosustav biogeografskih pokrajina zapadnoafričkih šuma/savana[4].

Reference[uredi | uredi kod]

  1. K. Manson i J. Knight, Burkina Faso, 2006., Bradt Travel Guides, The Globe Pequot Press Inc., str. 196.
  2. Službene stranice parka (en) Pristupljeno 9. srpnja 2017.
  3. W-Arly-Pendjari Complex (extension of the “W. National Park of Niger”, Niger) (en) Pristupljeno 9. srpnja 2017.
  4. Decision - 20COM VIII.A - Inscription: W National Park of Niger (Niger)

Vanjske veze[uredi | uredi kod]