Muhamed II al-Mahdi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Muhamed II al Mahdi (arapski: المهدي بالله محمد بن هشام) (* Córdoba, 98023. jul 1010), je bio četvrti po redu omejadski kalif Kordobe koji je nakratko vladao u dva navrata - 1009. te od 1009. do 1010.

Bio je član vladajuće dinastije, odnosno sin Hišama, koji je bio sin Abd al-Jabbara, koji je, pak, bio sin znamenitog kalifa Abd al-Rahmana III. Na vlast je zahvaljujući narodnom ustanku u Cordobi, u kome su svrgnuti kalif Hišam II al-Hakam i njegov svemoćni vezir Abd al-Rahman Sanchuelo.

Muhamed, međutim, nije uživao podršku berberskih trupa, koje su za novog kalifa izvikale njegovog rođaka Sulejmana al-Mustaina. Pobunjenicima je, pak, iste godine podršku pružio kastiljski grof Sancho García, koji je 1. novembra 1009. u bitci kod Alcolele porazio kalifovu vojsku. Gubitak vojske i prestiža je natjerao Muhameda da se skloni u Toledo i vlast u Kordobi prepusti Sulejmanu.

Na vlast u Kordobi se vratio 10. maja 1010. kada su trupe sastavljene od slavenskih robova-vojnika na čelu sa generalom Wadihom, i uz pomoć Katalonaca na čelu sa grofom Ramonom Borrellom porazile Sulejmanove Berbere. Međutim, već 23. jula 1010. je Wadih izvršio puč, ubio Muhameda i na prijestolje vratio Hišama II.


Muhamed II al-Mahdi
bočni ogranak od Banu Quraish
Prethodi:
Hišam II
kalif Kordobe
1009
Slijedi:
Sulejman II
Prethodi:
Sulejman II
kalif Kordobe
1010
Slijedi:
Hišam II