The Blind Side (film)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Mrtav ugao)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mrtav ugao
Žanr drama
Režija Džon Li Henkok
Scenario Džon Li Henkok
Uloge Sandra Bulok
Premijera 2009
Jezik Engleski
Trajanje 129 min.
Država SAD
Kompanija
Budžet $29.000.000
Zarada $309.208.000

The Blind Side je američka drama iz 2009. godine sa Sandrom Bulok u glavnoj ulozi. Temelji se na istinitoj priči, opisanoj u knjizi The Blind Side: Evolution of a Game američkog novinara Majkla Luisa.

Zahvaljujući ovom filmu, Bulokova je postala najplaćenija glumica u 2009. i najkomercijalnija glumica 2010, a osvojila je i prvog Oskara za najbolju glavnu ulogu u karijeri. U grupi filmova sa glavnim ženskim likom, Mrtav ugao je najkomercijalniji film svih vremena. Film je zaradio 309.000.000 dolara, što ga smešta na 55. mesto liste najkomercijalnijih filmova svih vremena.

U Hrvatskoj je prikazan pod nazivom Priča o prvaku, a u Srbiji pod nazivom Mrtav ugao.

Kratak sadržaj[uredi - уреди | uredi kôd]

Li En Tui je ugledna domaćica, koja pored savršeno sređene kuće, uspeva da radi i kao dizajner. Živi sa ćerkom Kolins, sinom Si Džejem i mužem Šonom, vlasnikom lanca prodavnica širom zemlje. Jedno veče na ulici sreću sedamnaestogodišnjeg beskućnika Majkla i Li En odluči da ga privremeno smesti u svojoj kući. Iako veoma stidljiv i zatvoren, Majkl se brzo sprijatelji sa Kolins i Si Džejem, pa na kraju i sa novim roditeljima. Nakon što iz razgovora sa Majklovim profesorom fizičkog shvate da je Majkl talentovani sportista, porodica Tui počinje da ga finansijski podržava u treniranju američkog fudbala. Big Majk polako ali sigurno napreduje i pred njim je velika karijera, ali jednog dana dobija poziv od lokalne organizacije koja se bori protiv planskog stvaranja vrhunskih sportista. Naime, istražiteljka sumnja da porodica Tui, kao i sve bogate porodice u tom kraju, podiže sportiste kako bi ih poslala u svoj klub...

Uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Glumac Uloga
Sandra Bulok Li En Tui
Kvinton Aron Majkl Or (Big Majk)
Tim Makgro Šon Tui
Keti Bejts gospođica Sju
Lili Kolins Kolins Tui
Džej Hed Šon Tui Mlađi (Si Džej)
Rej Makinon trener Koton
Kim Dikens gospođa Bozvel
Adrijana Lenoks Deniz Or

Nagrade[uredi - уреди | uredi kôd]

Film[uredi - уреди | uredi kôd]

Sandra Bulok[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]